ПУБЛІЧНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ЕРА"

Код за ЄДРПОУ: 02132496
Телефон: (061) 224-62-96
e-mail: zp_era@ukr.net
Юридична адреса: 69002, Запорізька обл., місто Запоріжжя, вулиця Зейська 5
 
Дата розміщення: 25.04.2013

Річний звіт за 2012 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

Примітки, що містять стислий виклад суттєвих облікових політик та інші пояснення до попередньої фінансової звітності Публічного акціонерного товариства «Ера»
Керівництво Товариства звертає увагу користувачів попередньої фінансової звітності на таку особливість, притаманну фінансовій звітності, яка складається в 2012 році. Відповідно до Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» з 2012 року публічні акціонерні товариства складають фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ), опублікованих Радою з Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку (“РМСБО”), та інтерпретацій, опублікованих Комітетом з тлумачення міжнародної фінансової звітності (“КТМФЗ”) РМСБО, та інтерпретацій Постійного комітету з інтерпретацій (“ПКІ”), затверджених Комітетом з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку (“КМСБО”), що залишаються чинними. Відповідно до спільного листа НБУ, Мінфіну та держстату від 07.12.2011р., Публічні акціонерні товариства можуть обрати датою переходу на МСФЗ 01.01.2011р або 01.01.2012р.
Керівництво ПАТ «Ера» вибрало датою переходу на МСФЗ 01.01.2012р. Це означає, що перша фінансова звітність за МСФЗ 1 буде складатися за 2013 рік. У 2012році звітність ПАТ «Ера» становить попередню фінансову звітність за МСФЗ. Дані попередньої фінансової звітності, складеної в 2012році на основі МСФЗ, будуть використані в якості порівняльних даних для складання повних фінансових звітів по МСФЗ за 2013 рік.
1. Підготовка фінансової звітності
Керівництвом Товариства ПАТ «Ера» з 01.01.2012 року прийнято рішення про перехід на МСФЗ для ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності (Наказ №1 від 04.01.2012р.). Вимоги застосованої основи фінансової звітності, як визначено МСФЗ 1 «Перше застосування МСФЗ», визначають форму та зміст фінансової звітності, а також склад повного комплекту фінансової звітності. Фінансова звітність надає інформацію про фінансовий стан, фінансові результати діяльності та грошові потоки суб’єкта господарювання. До складу комплекту фінансової звітності входять: баланс за формою №1 (Звіт про фінансовий результат станом на 31 грудня 2012року), звіт про фінансові результати за формою №2 (Звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід за 2012рік), Звіт про рух грошових коштів за 2012 рік (форма№3), Звіт про власний капітал за 2012рік (форма №4). Концептуальна основа складання фінансової звітності з 01.01.2012р. обрана як МСФЗ. Фінансова звітність (окрім інформації про рух грошових коштів) складена за принципом нарахування. Зметою надання інформації у фінансовій звітності для більшого розуміння, застосовано рівень округлення в тисячах одиниць валюти (без десяткового знаку). Фiнансова звiтнiсть за МСФЗ складається на основi бухгалтерських записiв згiдно українського законодавства шляхом трансформацiї з внесенням коригувань, проведенням перекласифiкацiї статей з метою достовiрного представлення iнформацiї згiдно вимог МСФЗ. Звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік.
2. Основні положення облікової політики
Основні засоби
Визнання, оцінка і облік основних засобів здійснено відповідно до МСБО 16 «Основні засоби». Одиницею обліку визначено окремий об’єкт основних засобів. Термін корисного використання об’єкту основних засобів, не може бути менше мінімально допустимого терміну, встановленого ПКУ для цілей податкового обліку. Ліквідаційну вартість встановлено наказом по підприємству на підставі рішення інвентаризаційної комісії. Межа суттєвості відносно визнання основних засобів встановлена у розмірі 2500,00грн.(без врахування ПДВ). Предмети з терміном їх корисного використання більш одного року і вартістю до 2500,00 грн.(без врахування ПДВ) – не визнано в складі основних засобів, їх вартість враховано в складі запасів і класифікується як малоцінні швидкозношувані предмети, витрати по таких активах визнаються в сумі 50% їх вартості при введенні в експлуатацію та 50% їх вартості при вибутті. Згідно з принципом визнання в п.7 МСБО 16 не признається в балансовій вартості об’єкту основних засобів витрати на поточне обслуговування об’єкту. Згідно з принципом визнання в п.7 МСБО 16, визначається в балансовій вартості об’єкту основних засобів собівартість замінюваної частини такого об’єкту, коли витрати понесені і якщо задовольняються критерії визнання їх кваліфікаційним активом. Після визнання активом, об’єкт основних засобів (справедливу вартість якого можно достовірно оцінити) обліковується за переоціненою сумою, яка є його справедливою вартістю на дату переоцінки.мінус будь-яка подальша накопичена амортизація та подальші накопичені збитки від зменшення корисності.
Керівництво вирішило використати попередню оцінку (за національними стандартами) об’єкта основних засобів на дату переоцінки або до цієї дати як доцільну собівартість на дату переоцінки.
Запаси
Запаси Товариство визнано, оцінено в обліку згідно вимог МСБО 2, собівартість запасів формувалась згідно п.16 МСБО 2. Для визначення собівартості запасів застосовано метод стандартних витрта –п.21 МСБО 2. Собівартість запасів при вибутті згідно п.25 МСФО2 визначалась за формулою –«перше надходження – перший видаток» (ФІФО).
оцінюються за меншою з двох сум: фактичною вартістю або чистою вартістю реалізації.
Грошові кошти та їх еквіваленти
Грошові кошти та їх еквіваленти станом на звітну дату включають кошти на банківських рахунках, готівкові кошти в касі та короткострокові депозити зі строком погашення до трьох місяців.
Для цілей звіту про рух грошових коштів грошові кошти та їх еквіваленти складаються з грошових коштів та їх еквівалентів згідно з визначенням вище, за вирахуванням непогашених банківських овердрафтів.
Iнвестицiйна нерухомiсть.
Iнвестицiйною нерухомiстю Товариство визнає власнi або орендованi на умовах фiнансової оренди земельнi дiлянки, будiвлi, споруди (що розташованi на землi), утримуванi з метою отримання орендних платежiв та (або) збiльшення власного капiталу (тобто, не для виробництва та постачання товарiв, надання послуг, адмiнiстративної мети або продажу в процесi звичайної дiяльностi), у випадку коли площа будiвлi надана в оренду складає бiльш нiж 60 вiдсоткiв загальної площi такої будiвлi. Припинення визнання iнвестицiйної нерухомостi вiдбувається при її вибуттi, або у випадку, якщо вона виведена з експлуатацiї та вiд її вибуття не очiкується економiчних вигiд у майбутньому. Прибутки або збитки, що виникають через вибуття або лiквiдацiю iнвестицiйної нерухомостi, визначаються як рiзниця мiж чистими надходженнями вiд вибуття i балансовою вартiстю активу i визнаються у звiтi про прибутки та збитки в перiодi такого вибуття чи лiквiдацiї. Товариство використовує метод оцiнки iнвестицiйної нерухомостi по собiвартостi за вирахуванням суми накопиченої амортизацiї та будь-яких накопичених збиткiв вiд зменшення корисностi. Строк корисного використання для об'єктiв iнвестицiйної нерухомостi встановлено 20 рокiв.
Оренда
Визначення того, чи є операцiя орендою або чи мiстить вона ознаки оренди, вiдбувається на базi аналiзу змiсту операцiї на дату виникнення вiдносин оренди. При цьому необхiдно встановити, чи залежить виконання угоди вiд використання конкретного активу або групи активiв, а також чи переходить право розпорядження активом у процесi його використання в результатi такої операцiї. Фiнансова оренда (лiзинг), за якою до Товариства переходять практично усi ризики i вигоди, пов'язанi з володiнням орендованим активом, капiталiзується на дату початку строку дiї оренди у сумi справедливої вартостi орендованого майна, або, якщо ця сума менше, - у сумi дисконтованої вартостi мiнiмальних орендних платежiв. Оренднi платежi розподiляються мiж вартiстю фiнансування та зменшенням зобов'язань з оренди таким чином, щоб досягнути фiксованої ставки процента на непогашену суму зобов'язань. Вартiсть фiнансування вiдображається безпосередньо у звiтi про прибутки та збитки. Платежi за операцiйною орендою визнаються як витрати у звiтi про сукупнi прибутки та збитки прямолiнiйним методом протягом усього строку оренди.
Незавершенi капiтальнi iнвестицiї.
У складi незавершених капiтальних iнвестицiй Товариством визнаються: вартiсть незавершеного капiтального будiвництва, включаючи аванси наданi постачальникам, придбанi основнi засоби, iншi необоротнi матерiальнi активи, нематерiальнi активи, а також витрати, пов'язанi iз реконструкцiєю, модернiзацiєю об'єктiв необоротних активiв до введення в експлуатацiю. Амортизацiя по цих активах не нараховується до моменту їх введення в експлуатацiю.
Нематерiальнi активи
Нематерiальнi активи первiсно визнаються за собiвартiстю на час придбання. Пiсля первiсного визнання за собiвартiстю, придбанi нематерiальнi активи вiдображаються за первiсною вартiстю за вирахуванням накопиченого зносу та збиткiв вiд зменшення корисностi. Товариство оцiнює, чи є визначеним або невизначеним строк корисної експлуатацiї нематерiального активу, та якщо вiн є визначеним, оцiнює його тривалiсть, яка складає цей строк корисної експлуатацiї. Товариство розглядає нематерiальний актив як такий, що має невизначений строк корисної експлуатацiї, якщо (виходячи з аналiзу всiх вiдповiдних чинникiв) немає передбачуваного обмеження перiоду, протягом якого такий актив буде (за очiкуванням) генерувати надходження чистих грошових потокiв до Товариства.
Фiнансовi активи
Первiсне визнання та оцiнка. Товариство визнає фiнансовий актив у звiтi про фiнансовий стан тодi i лише тодi, коли стає стороною контрактних положень щодо цього фiнансового активу. МСФЗ (IFRS) 9 замiнює частини МСФО (IAS) 39, що вiдносяться до класифiкацiї i оцiнки фiнансових активiв. Для оцiнки фiнансового активу пiсля первiсного визнання фiнансовi активи повиннi бути класифiкованi вiдповiдно до двох основних категорiй: що послiдовно враховуються за справедливою вартiстю; за амортизованою вартiстю. Фiнансовi активи включають: грошовi кошти та їх еквiваленти; фiнансовi активи за справедливою вартiстю з вiдображенням переоцiнки як прибутку або збитку; iнвестицiї, утримуванi до погашення; позики та дебiторська заборгованiсть; фiнансовi активи, доступнi для продажу; похiднi iнструменти, призначенi для хеджування, при ефективному хеджуваннi. Рiшення про класифiкацiю приймається при первiсному визнаннi. Класифiкацiя залежить вiд характеристик договiрних грошових потокiв iнструменту. Фiнансовi активи Товариства включають грошовi кошти та депозити, позики, дебiторську та iншу заборгованiсть. Умовний актив не признається у фiнансовiй звiтностi. Iнформацiя про нього розкривається, коли вiрогiдне отримання економiчних вигод. Припинення визнання фiнансових активiв. Товариство припиняє визнання фiнансових активiв, коли: активи вибули або права на грошовi потоки вiд них закiнчилися iншим чином; Товариство передало, в основному, всi ризики i вигоди володiння; Товариство не передавало i не зберiгало в значнiй мiрi всi ризики i вигоди володiння, але не зберегла контроль. Контроль зберiгається, коли покупець не має практичнiй можливостi продати актив незв'язанiй сторонi, не накладаючи при цьому додатковi обмеження на продаж. Подальша оцiнка. Подальша оцiнка фiнансових активiв залежить вiд їх класифiкацiї у такий спосiб:
Дебiторська заборгованість
Дебiторська заборгованiсть являє собою непохiднi фiнансовi активи з установленими або обумовленими виплатами, якi не котируються на активному ринку. Пiсля первiсного визнання такi фiнансовi активи оцiнюються за амортизованою вартiстю, визначеною з використанням методу ефективної процентної ставки, за вирахуванням збиткiв вiд знецiнення. Амортизована вартiсть розраховується з урахуванням дисконтiв або премiй при придбаннi, а також комiсiйних або витрат, якi є невiд'ємною частиною ефективної процентної ставки. Амортизацiя на основi використання ефективної процентної ставки включається до складу доходiв вiд фiнансування у звiтi про прибутки або збитки. Витрати, обумовленi знецiненням, визнаються у звiтi про прибутки та збитки у складi витрат iз iнших операцiйних витрат.
Справедлива вартiсть фiнансових iнструментiв
Справедлива вартiсть фiнансових iнструментiв, торгiвля якими здiйснюється на активних ринках, на кожну звiтну дату визначається, виходячи з ринкових котирувань або котирувань дилерiв (котирування на купiвлю для довгих позицiй i котирування на продаж для коротких позицiй), без вирахування витрат за угодою. Для фiнансових iнструментiв, торгiвля якими не здiйснюється на активному ринку, справедлива вартiсть визначається шляхом застосування вiдповiдних методик оцiнки. Такi методики можуть включати використання цiн нещодавно проведених на комерцiйнiй основi операцiй, використання поточної справедливої вартостi аналогiчних iнструментiв, аналiз дисконтованих грошових потокiв або iншi моделi оцiнки. Справедливу вартiсть при первiсному визнання найкращим образом пiдтверджує цiна операцiї. Розкриття iнформацiї про справедливу вартiсть.
Дебiторська заборгованiсть за основною дiяльнiстю та iнша дебiторська заборгованiсть
Дебiторська заборгованiсть за основною дiяльнiстю та iнша дебiторська заборгованiсть спочатку признається за справедливою вартiстю, а надалi оцiнюється за амортизованою вартiстю з використанням методу ефективної процентної ставки за вирахуванням резерву на її знецiнення. Справедливою вартiстю фiнансових активiв термiном менш одного року вважається їх номiнальна вартiсть за вирахуванням розрахункових коригувань по кредиту. Для цiлей пiдготовки фiнансової звiтностi справедлива вартiсть дебiторської заборгованостi розраховується шляхом дисконтування майбутнiх потокiв грошових коштiв з використанням поточної ринкової процентної ставки, яка застосовується до аналогiчних позик на звiтну дату. Короткострокову (термiном погашення менше одного року) дебiторську заборгованiсть без встановленої ставки вiдсотка Товариство оцiнює за сумою первiсного рахунку фактури, якщо вплив дисконтування є несуттєвим.
Аванси виданi
Аванси виданi враховуються за первинною вартiстю за мiнусом резерву на знецiнення. Аванси виданi вiдносяться в категорiю довгострокових, коли товари або послуги, за якi здiйснена передоплата, будуть отриманi через один рiк або пiзнiше, або коли передоплата вiдноситься до активу, який пiсля первинного визнання буде вiднесений в категорiю необоротних активiв. Аванси виданi за придбання активiв переносяться на балансову вартiсть активу, коли Товариство отримало контроль над ним i вiрогiдне надходження Товариству майбутнiх економiчних вигод, пов'язаних з цим активом. Iншi аванси виданi списуються на фiнансовий результат при отриманнi товарiв i послуг, до яких вiдноситься передоплата. Якщо є свiдоцтво того, що активи, товари або послуги, до яких вiдноситься передоплата, не будуть отриманi, балансова вартiсть передоплати зменшується, а вiдповiдний збиток вiд знецiнення вiдноситься на фiнансовий результат. Знецiнення дебiторської заборгованостi по основнiй дiяльностi i iншої дебiторської заборгованостi. Товариство оцiнює вiрогiднiсть погашення дебiторської заборгованостi по основнiй дiяльностi i iншiй дебiторськiй заборгованостi на пiдставi аналiзу по окремих контрагентах. При проведеннi такого аналiзу до уваги приймаються наступнi чинники: аналiз дебiторської заборгованостi по основнiй дiяльностi i iншiй дебiторськiй заборгованостi по термiнах, їх зiставлення з термiнами кредитування контрагентiв, фiнансове положення контрагентiв i погашення ними заборгованостi у минулому. На кожну звiтну дату Товариство проводить оцiнку наявностi об'єктивних даних про зниження вартостi фiнансового активу або групи фiнансових активiв.
Фiнансовi зобов'язання
Первiсне визнання та оцiнка. Товариство визнає фiнансове зобов'язання у звiтi про фiнансовий стан тодi i лише тодi, коли стає стороною контрактних положень щодо цього фiнансового зобов'язання. МСФЗ (IFRS) 9 замiнює частини МСФО (IAS) 39, що вiдносяться до класифiкацiї i оцiнки фiнансових iнструментiв. Фiнансовi зобов'язання, що перебувають у сферi дiї МСФО 39, Товариство класифiкує як такi, що: у подальшому оцiнюються за амортизованою собiвартiстю, користуючись методом ефективного вiдсотка; фiнансовi зобов'язання за справедливою вартiстю з вiдображенням результату переоцiнки у прибутку або збитку. Такi зобов'язання, в тому числi похiднi фiнансовi iнструменти, якi є зобов'язаннями, у подальшому оцiнюються за справедливою вартiстю. Фiнансовi зобов'язання включають: фiнансовi зобов'язання, оцiнюванi за справедливою вартiстю через прибуток або збиток; державнi гранти; кредити i позики; кредиторська заборгованiсть по основнiй дiяльностi i iнша кредиторська заборгованiсть; похiднi iнструменти, визначенi як iнструменти хеджування при ефективному хеджуваннi. Рiшення про класифiкацiю приймається при первiсному визнаннi. Класифiкацiя залежить вiд характеристик договiрних грошових потокiв iнструменту. Фiнансовi зобов'язання спочатку визнаються за справедливою вартiстю, зменшеною у випадку позик i кредитiв на витрати, безпосередньо пов'язанi з їх отриманням згiдно з угодою. Припинення визнання фiнансових зобов'язань. Товариство припиняє визнання фiнансового зобов'язання (або частину фiнансового зобов'язання) тодi i тiльки тодi, коли, фiнансове зобов'язання погашається, тобто, коли заборгованiсть, визначену в контрактi, погашено, анульовано або строк її дiї закiнчується. Якщо наявне фiнансове зобов'язання замiнюється iншим зобов'язанням перед тим самим кредитором на суттєво вiдмiнних умовах або якщо умови наявного зобов'язання значно змiненi, така замiна або змiни облiковуються як припинення визнання первiсного зобов'язання i початок визнання нового зобов'язання, а рiзниця в їх облiковiй вартостi визнається у звiтi про прибутки та збитки. Подальша оцiнка. Подальша оцiнка фiнансових зобов'язань залежить вiд їх класифiкацiї у такий спосiб: Позиковi кошти. Позиковi кошти спочатку визнаються за справедливою вартiстю отриманих коштiв за вирахуванням понесених витрат на проведення операцiї. Надалi позиковi кошти враховуються за амортизованою вартiстю з використанням методу ефективної процентної ставки. Рiзниця мiж справедливою вартiстю отриманих коштiв (за вирахуванням витрат по операцiї) i сумою до погашення вiдображається як вiдсотки до сплати протягом термiну, на який видана позика. Вiдсотки. Вiдсотки до сплати вiдображаються у складi прибуткiв i збиткiв звiту про сукупний дохiд по всiх процентних фiнансових iнструментах за принципом нарахування з використанням методу ефективної ставки вiдсотка. Кредиторська заборгованiсть по основнiй дiяльностi i iнша кредиторська заборгованiсть. Принцип первинного визнання i оцiнки кредиторської заборгованостi по основнiй дiяльностi i iншiй кредиторськiй заборгованостi вiдповiдає принципу первинного визнання i оцiнки фiнансових iнструментiв, описаному вище. Надалi iнструменти з фiксованим термiном погашення переоцiнюються за амортизованою вартiстю з використанням методу ефективної процентної ставки. Амортизована вартiсть розраховується з урахуванням витрат на проведення операцiї, а також всiх премiй i дисконту при розрахунку або премiй при придбаннi, а також комiсiйних або витрат, якi є невiд'ємною частиною ефективної процентної ставки. Амортизацiя ефективної процентної ставки включається до складу фiнансових витрат у звiтi про прибутки або збитки.

Передоплати отриманi
Передоплати отриманi признаються по первiсно отриманих сумах.
Забезпечення
Забезпечення визнається тодi, коли Товариство має теперiшнє юридичне або конструктивне зобов'язання внаслiдок минулих подiй, та iснує iмовiрнiсть того, що погашення зобов'язання потребуватиме вибуття ресурсiв, котрi втiлюють у собi економiчнi вигоди, i сума зобов'язання може бути достовiрно оцiнена. Якщо Товариство очiкує, що забезпечення повнiстю або частково буде вiдшкодоване, наприклад, внаслiдок дiї угоди про страхування, вiдшкодування визнається як окремий актив, але лише тодi, коли отримання компенсацiї фактично визначене. Витрати, що вiдносяться до нарахування резерву, вiдображаються у звiтi про сукупнi прибутки та збитки за вирахуванням вiдшкодування. У випадку, коли вплив змiни вартостi грошей у часi є суттєвим, сума забезпечення визначається шляхом дисконтування прогнозованих потокiв грошових коштiв, iз застосуванням ставки дисконту до оподаткування, що вiдображає поточнi ринковi оцiнки вартостi грошей у часi, а також, за їх наявностi, ризики, пов'язанi з певним зобов'язанням. При застосуваннi дисконтування, збiльшення суми забезпечення, що вiдображає плин часу, визнається як фiнансовi витрати.
Умовнi зобов'язання
Умовнi зобов'язання не признаються у фiнансовiй звiтностi за винятком випадкiв, коли iснує вiрогiднiсть вiдтоку ресурсiв для того, щоб розрахуватися по зобов'язаннях, i їх вартiсть можна розрахувати з достатнiм ступенем точностi. Iнформацiя про умовнi зобов'язання розкривається у фiнансовiй звiтностi, крiм випадкiв, коли вiрогiднiсть вiдтоку ресурсiв, якi передбачають економiчнi вигоди, є незначною. Згортання фiнансових iнструментiв. Згортання фiнансових активiв i фiнансових зобов'язань з вiдображенням пiдсумку у звiтi про фiнансовий стан здiйснюється тiльки за наявностi юридично закрiпленого права провести згортання визнаних сум та намiру здiйснити розрахунок на нетто-основi або реалiзувати актив одночасно з погашенням зобов'язання.
Справедлива вартiсть фiнансових iнструментiв
Справедлива вартiсть фiнансових iнструментiв, торгiвля якими здiйснюється на активних ринках, на кожну звiтну дату визначається, виходячи з ринкових котирувань або котирувань дилерiв (котирування на купiвлю для довгих позицiй i котирування на продаж для коротких позицiй), без вирахування витрат за угодою. Для фiнансових iнструментiв, торгiвля якими не здiйснюється на активному ринку, справедлива вартiсть визначається шляхом застосування вiдповiдних методик оцiнки. Такi методики можуть включати використання цiн нещодавно проведених на комерцiйнiй основi операцiй, використання поточної справедливої вартостi аналогiчних iнструментiв, аналiз дисконтованих грошових потокiв або iншi моделi оцiнки. Справедливу вартiсть первiсного визнання найкращим образом пiдтверджує цiна операцiї. Розкриття iнформацiї про справедливу вартiсть.
Кредиторська заборгованiсть за основною дiяльнiстю та iнша кредиторська заборгованiсть
Кредиторська заборгованiсть за основною дiяльнiстю та iнша кредиторська заборгованiсть спочатку признається за справедливою вартiстю, а надалi оцiнюється за амортизованою вартiстю з використанням методу ефективної процентної ставки. Справедливою вартiстю фiнансових зобов'язань термiном менш одного року вважається їх номiнальна вартiсть. Для цiлей пiдготовки фiнансової звiтностi справедлива вартiсть кредиторської заборгованостi розраховується шляхом дисконтування майбутнiх потокiв грошових коштiв з використанням поточної ринкової процентної ставки, яка застосовується до аналогiчних позик на звiтну дату. Короткострокову (термiном погашення менше одного року) кредиторську заборгованiсть без встановленої ставки вiдсотка Товариство оцiнює за сумою первiсного рахунку фактури, якщо вплив дисконтування є несуттєвим.
Визнання доходів
Дохід визнається тоді, коли є впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигод Підприємства, а сума доходу може бути достовірно визначена. Доходи визнаються за вирахуванням податків з продажу (ПДВ).
Дохід оцінюється за справедливою вартістю компенсації, яка була отримана, за виключенням знижок, податків на реалізацію або мита. Нижче наведено критерії, в разі задоволення яких визнається дохід:
Дохід від операційної оренди майна обліковується за лінійним методом протягом відповідного строку оренди.
Продаж продукції, товарів
Дохід від продажу товарів визнається в разі задоволення всіх наведених далі умов:
а) продавець передав покупцеві суттєві ризики і винагороди, пов'язані з власністю на товар;
б) за продавцем не залишається ані подальша участь управлінського персоналу у формі, яка, як правило, пов'язана з володінням, ані ефективний контроль за проданими товарами;
в) суму доходу можна достовірно оцінити;
г) ймовірно, що до продавця надійдуть економічні вигоди, пов'язані з операцією; та
ґ) витрати, які були або будуть понесені у зв'язку з операцією, можна достовірно оцінити.
Податки
Поточний податок на прибуток
Поточні податкові активи та зобов’язання за поточний і попередній періоди оцінюються в сумі, обчисленій до сплати податковим органам (відшкодуванню від податкових органів). Нарахування поточного податку на прибуток здійснюється на основі податкових ставок (та податкового законодавства), які набули або фактично набули чинності на звітну дату. Поточний податок на прибуток Підприємства розраховується відповідно до українського податкового законодавства й визначається на основі оподатковуваного прибутку і валових витрат, відображених у податковій декларації .
Відстрочений податок на прибуток
Відстрочений податок на прибуток нараховується за методом балансових зобов’язань за усіма тимчасовими різницями на звітну дату між балансовою вартістю активів та зобов’язань для цілей фінансового обліку і вартістю, що враховується у податковому обліку.
Відстрочені податкові зобов’язання визнаються за всіма оподатковуваними тимчасовими різницями, окрім випадків, коли:
• відстрочене податкове зобов’язання виникає в результаті первісного визнання гудвілу або активу чи зобов’язання в господарській операції, що не є об’єднанням бізнесу, і яке на момент здійснення операції не впливає ані на бухгалтерський прибуток, ані на оподатковуваний прибуток чи збиток; і
• відносно оподатковуваних тимчасових різниць, пов’язаних з інвестиціями в дочірні та асоційовані компанії, а також із часткою участі у спільній діяльності, якщо материнська компанія може контролювати розподіл у часі зменшення тимчасової різниці, або існує значна вірогідність того, що тимчасова різниця не буде зменшена в досяжному майбутньому.
Відстрочені податкові активи визнаються за всіма неоподатковуваними тимчасовими різницями і перенесенням на наступні періоди невикористаних податкового кредиту і податкових збитків, якщо існує вірогідність отримання оподатковуваного прибутку, відносно якого можна застосувати неоподатковувану тимчасову різницю, а також використовувати невикористані податковий кредит і податкові збитки, перенесені на наступні періоди, окрім випадків, коли:
• відстрочений податковий актив, що стосується неоподатковуваних тимчасових різниць, виникає в результаті первісного визнання активу або зобов’язання в господарській операції, що не є об’єднанням бізнесу, та який на момент здійснення операції не впливає ані на бухгалтерський прибуток, ані на оподатковуваний прибуток чи збиток; і
• відносно оподатковуваних тимчасових різниць, пов’язаних з інвестиціями в дочірні і асоційовані компанії, а також із часткою участі у спільній діяльності, відстрочені податкові активи визнаються, тільки якщо існує вірогідність сторнування тимчасових різниць в осяжному майбутньому і буде отриманий оподатковуваний прибуток, відносно якого можна застосувати тимчасову різницю.
Балансова вартість відстрочених податкових активів переглядається на кожну звітну дату й зменшується, якщо більше не існує вірогідності отримання достатнього оподатковуваного прибутку, який дозволив би реалізувати частину або всю суму такого відстроченого податкового активу. Невизнані раніше відстрочені податкові активи переоцінюються на кожну звітну дату й визнаються тоді, коли виникає вірогідність отримання в майбутньому оподатковуваного прибутку, що дає можливість реалізувати відстрочений податковий актив.
Відстрочені податкові активи і зобов’язання визначаються за ставками податку, застосування яких очікується при реалізації активу або погашенні зобов’язання, на основі податкових ставок і положень податкового законодавства, що діють, або оголошених (і практично прийнятих) на звітну дату.
Відстрочений податок на прибуток, що стосується статей, які визнаються безпосередньо у складі капіталу, визнається у складі капіталу, а не у складі прибутків або збитків.
Відстрочені податкові активи і відстрочені податкові зобов’язання підлягають взаємозаліку за наявності повного юридичного права зарахувати поточні податкові активи в рахунок поточних податкових зобов’язань, якщо вони відносяться до податків на прибуток, нарахованих тим самим податковим органом на той самий суб’єкт господарювання.
Податок на додану вартість
Доходи, витрати та активи визнаються за вирахуванням суми податку на додану вартість (ПДВ), крім таких випадків:
• ПДВ, що виникає при придбанні активів чи послуг, не відшкодовується податковим органом; в такому разі ПДВ визнається як частина витрат на придбання активу або частина витратної статті, залежно від обставин;
• дебіторська і кредиторська заборгованість відображається з урахуванням суми ПДВ.
Чиста сума податку на додану вартість, що відшкодовується податковим органом або сплачується йому, включається до дебіторської або кредиторської заборгованості, відображеної в попередньому звіті про фінансовий стан.
Прибуток на акцію
Базовий розмір прибутку на одну акцію розрахований шляхом ділення чистого прибутку за період, який підлягає розподілу між власниками звичайних акцій (прибуток за період мінус дивіденди, виплачені на привілейовані акції), на середньозважену кількість звичайних акцій, які перебували в обігу. Кількість зазначених акцій у 2012 році складала 4239774 штук.
Стандарти, що були опубліковані, але ще не набули чинності
Нижче наводяться стандарти, які були опубліковані, але ще не набули чинності на дату випуску попередньої фінансової звітності Підприємства згідно з МСФЗ. Це перелік опублікованих стандартів та інтерпретацій, які Підприємство планує застосовувати у майбутньому. Підприємство планує прийняття цих стандартів після набрання ними чинності.
Поправки до МСБО (IAS) 1 “Подання фінансової звітності” – “Подання статей іншого сукупного доходу”
Ці поправки змінюють групування статей, що подаються у складі іншого сукупного доходу. Статті, які можуть бути перекласифіковані до складу прибутку або збитку в певний момент у майбутньому (наприклад, у випадку припинення визнання активу або погашення), повинні подаватись окремо від статей, які ніколи не будуть перекласифіковані. Поправки змінюють подання інформації, але не мають впливу на фінансовий стан або результати діяльності Підприємства Ці поправки набувають чинності для річних звітних періодів, що починаються 1 липня 2012 р. або після цієї дати.
Поправка до МСБО (IAS) 19 “Винагороди працівникам”
РМСБО опублікувала велику кількість поправок до МСБО (IAS) 19 – від основних змін, як, наприклад, усунення “коридорного методу” і концепція очікуваних надходжень за активами пенсійної програми, до спрощених роз’яснень і формулювань. Наразі Підприємство оцінює загальний вплив цих поправок. Ця поправка набуває чинності для річних звітних періодів, що починаються 1 січня 2013 р., або після цієї дати.
Поправка до МСБО (IAS) 28 “Інвестиції в асоційовані компанії й спільні підприємства” (у редакції 2011 року)
У результаті опублікування МСФЗ (IFRS) 11 та МСФЗ (IFRS) 12 назва МСБО (IAS) 28 змінилася на МСБО (IAS) 28 “Інвестиції в асоційовані компанії й спільні підприємства”. Нова редакція стандарту описує застосування методу дольової участі не тільки до інвестицій в асоційовані компанії, але й до інвестицій у спільні підприємства. Ця поправка набуває чинності для річних звітних періодів, що починаються 1 січня 2013 р. або після цієї дати.
МСФЗ (IFRS) 9 “Фінансові інструменти: класифікація і оцінка”
МСФЗ (IFRS) 9 відображає перший етап роботи РМСБО над заміною МСБО (IAS) 39 та застосовується при класифікації та оцінці фінансових активів згідно з МСБО (IAS) 39. Цей стандарт повинен застосовуватися для річних звітних періодів, що починаються 1 січня 2013 р. або після цієї дати. На подальших етапах РМСБО розглядатиме питання обліку хеджування та зменшення корисності фінансових активів. Завершення проекту очікується протягом першої половини 2012 року. Застосування першого етапу МСФЗ (IFRS) 9 матиме вплив на класифікацію та оцінку фінансових активів Підприємства, але теоретично не вплине на класифікацію та оцінку її фінансових зобов'язань. Для подання загальної картини Підприємство визначить кількісне значення впливу у сукупності з вимогами інших етапів, щойно вони будуть опубліковані.
МСФЗ (IFRS) 11 “Угоди про спільну діяльність”
МСФЗ (IFRS) 11 замінює собою МСБО (IAS) 31 “Участь у спільній діяльності” та ПКІ (SIC) 13 “Спільно контрольовані компанії – немонетарні внески учасників”. МСФЗ (IFRS) 11 виключає можливість обліку спільно контрольованих компаній з використанням методу пропорційної консолідації. Замість цього спільно контрольовані компанії, що відповідають визначенню спільних підприємств, обліковуються за методом дольової участі. Цей стандарт повинен застосовуватися для річних звітних періодів, що починаються 1 січня 2013 р. або після цієї дати.
МСФЗ (IFRS) 12 “Розкриття інформації про частки участі в інших компаніях”
МСФЗ (IFRS) 12 поєднує вимоги до розкриття інформації, які раніше містилися в МСБО (IAS) 27 у частині фінансової звітності, а також в МСБО (IAS) 31 та МСБО (IAS) 28. Зазначені вимоги до розкриття інформації стосуються часток участі компанії в дочірніх компаніях, спільній діяльності, асоційованих і структурованих компаніях. Уведено також декілька нових вимог до розкриття інформації стосовно таких компаній. Цей стандарт повинен застосовуватися для річних звітних періодів, що починаються 1 січня 2013 р. або після цієї дати.
МСФЗ (IFRS) 13 “Оцінка справедливої вартості”
МСФЗ (IFRS) 13 поєднує в одному стандарті всі вказівки щодо оцінки справедливої вартості згідно з МСФЗ. МСФЗ (IFRS) 13 не вносить змін щодо визначення того, коли компанії зобов'язані використовувати справедливу вартість, а надає вказівки щодо оцінки справедливої вартості згідно з МСФЗ у тих випадках, коли використання справедливої вартості потрібне або дозволяється відповідно до інших стандартів у складі МСФЗ. Наразі Підприємство оцінює вплив застосування МСФЗ (IFRS) 13 на свій фінансовий стан і результати діяльності. Цей стандарт повинен застосовуватися для річних звітних періодів, що починаються 1 січня 2013 р. або після цієї дати.
3. Перше застосування МСФЗ
За всі попередні звітні періоди, включаючи рік, що закінчився 31 грудня 2011 р., Товариство складала свою фінансову звітність відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку України (НП(С)БО). Дана фінансова звітність за рік, що закінчився 31 грудня 2012 р., була вперше підготовлена відповідно до МСФЗ. Відповідно, як це і зазначено в обліковій політиці, Товариство підготувало фінансову звітність, відповідно вимогам МСФЗ, які застосовні до звітних періодів, що починаються з 1 січня 2012 р. або пізніше.
При першому застосуванні МСФЗ, у Товариства не було необхідності в застосуванні винятків з вимог стандартів, які передбачені МСФЗ 1 «Перше застосування Міжнародних стандартів фінансової звітності». Звірка капіталу Товариства станом на 31 грудня 2011 р. та 1 січня 2012 р. При підготовці даної фінансової звітності вступний баланс був підготовлений станом на 1січня 2012 р. - дату переходу Товариства на МСФЗ. Дана Примітка пояснює основні коригування, проведені Товариством при перерахунку балансу, складеного згідно МСФЗ станом на 1 січня 2012 року, і раніше опублікованої фінансової звітності за рік, що закінчився 31 грудня 2011 р., яка була складена відповідно до (НП(С)БО).

При першому застосуванні МСФЗ, у Товариства не було необхідності в застосуванні винятків з вимог стандартів, які передбачені МСФЗ 1 «Перше застосування Міжнародних стандартів фінансової звітності».
Звірка капіталу Компанії станом на 31 грудня 2011 р. та 1 січня 2012 р.
Пояснення до узгодження власного капіталу, активів та зобов’язань на дату переходу на МСФЗ
Актив Код рядка Примітка П(с)БО Перехід на МСФЗ МСФЗ
1 2 3 4 5 6
І. Необоротні активи
Нематеріальні активи:
залишкова вартість 010 - - -
первісна вартість 011 - - -
накопичена амортизація 012 - - -
Незавершені капітальні інвестиції 020 - - -
Основні засоби: -
залишкова вартість 030 1278 - 1278
первісна вартість 031 2108 - 2108
знос 032 (830) - (830)
Довгострокові біологічні активи: -
справедлива (залишкова) вартість 035 - - -
первісна вартість 036 - - -
накопичена амортизація 037 - - -
Довгострокові фінансові інвестиції: - - -
які обліковуються за методом участі в капіталі інших підприємств 040 - - -
інші фінансові інвестиції 045 - - -
Довгострокова дебіторська заборгованість 050 - - -
Відстрочені податкові активи 060 А - 12 12
Інші необоротні активи 070 - - -
Усього за розділом І 080 1278 12 1290
ІІ. Оборотні активи
Запаси:
виробничі запаси 100 263 - 263
поточні біологічні активи 110 - - -
незавершене виробництво 120 - - -
готова продукція 130 4 - 4
товари 140 310 - 310
векселі одержані 150 -
Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги:
чиста реалізаційна вартість 160 26 - 26
первісна вартість 161 26 - 26
резерв сумнівних боргів 162 - - -
Дебіторська заборгованість за розрахунками:
з бюджетом 170 6 - 6
за виданими авансами 180 - - -
з нарахованих доходів 190 - - -
із внутрішніх розрахунків 200 - - -
Інша поточна дебіторська заборгованість 210 468 - 468
Поточні фінансові інвестиції 220 - - -
Грошові кошти та їх еквіваленти: -
в національній валюті 230 - - -
у тому числі в касі 231 - - -
в іноземній валюті 240 - - -
Інші оборотні активи 250 54 - 54
Усього за розділом ІІ 260 1131 - 1131
ІІІ. Витрати майбутніх періодів 270 - - -
Баланс 280 2409 12 2421

Пасив Код рядка Примітка П(с)БО Перехід на МСФЗ МСФЗ
1 2 3 4 5 6
І. Власний капітал
Статутний капітал 300 424 - 424
Пайовий капітал 310 - - -
Додатковий вкладений капітал 320 1706 - 1706
Інший додатковий капітал 330 - - -
Резервний капітал 340 - - -
Нерозподілений прибуток (непокритий збиток) 350 (873) - (873)
Неоплачений капітал 360 ( - ) - ( - )
Вилучений капітал 370 ( - ) - ( - )
Усього за розділом І 380 1257 - 1257
ІІ. Забезпечення таких витрат і платежів
Забезпечення виплат персоналу 400 Б - 3 3
Інші забезпечення 410 - - -
Цільове фінансування ² 420 - - -
Усього за розділом ІІ 430 - 3 3
ІІІ. Довгострокові зобов’язання - -
Довгострокові кредити банків 440 - - -
Інші довгострокові фінансові зобов’язання 450 - - -
Відстрочені податкові зобов’язання 460 - - -
Інші довгострокові зобов’язання 470 - - -
Усього за розділом ІІІ 480 - - -
ІV. Поточні зобов’язання -
Короткострокові кредити банків 500 42 - 42
Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями 510 - - -
Векселі видані 520 - - -
Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги 530 725 - 725
Поточні зобов’язання за розрахунками: - -
з одержаних авансів 540 - - -
з бюджетом 550 2 - 2
з позабюджетних платежів 560 - - -
зі страхування 570 2 -- 2
з оплати праці 580 5 - 5
з учасниками 590 - - -
із внутрішніх розрахунків 600 - - -
Інші поточні зобов’язання 610 385 - 385
Усього за розділом ІV 620 1164 - 1164
V. Доходи майбутніх періодів 630 - - -
Баланс 640 2418 3 2421
Основні коригування, здійснені Товариством при трансформації (перерахунку) звіту про фінансовий стан згідно з П(с)БУ на 1 січня 2012 р.:
А За результатами попередніх звітних періодів, звітність за які складена згідно НП(С)БО, Фінансовий результат та база розрахунку відстрочених податкових активів з податку на прибуток відрізнялись від бази, яка утворилась при переході на МСФЗ. У результаті перерахунку були скориговані статті Звіту про фінансовий стан:
Стаття Код Сума коригування
Відстрочені податкові активи 060 12
Коригування проведене шляхом збільшення статті «Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)» (350) на суму 12 тис. грн.
Б. У звітності, складеній згідно НП(С)БО на 31.12.2012р., Товариством не було нараховано резер на виплату відпускних та на компенсацію за невикористану відпустку. При переході на МСФЗ, керівництво Товариства провело аналіз річних виплат персоналу на відпустку. За результатами аналізу було сформовано резерв та зменшено наступні статті Звіту про фінансовий стан:
Стаття Код Сума коригування
Забезпечення виплат персоналу 400 3
Коригування проведене шляхом зменшення статті «Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)» (350) на суму 3 тис. грн.
4.ОСНОВНІ ЗАСОБИ
Рух основних засобів за рік, що скінчився 31 грудня, був наступним:
Споруди Інші Всього
Первісна вартість на 01.01.2012р. 1698 - 1698
Надійшло за 2012р. - 2 1700
Вибуло за 2012р. - - -
Знос на 01.01.2012р. 783 - 783
Нараховано знос за 2012р. 46 1 47
Вибуло на 31.12.2012р. - - -
Балансова вартість на 01.01.2012р. 915 - 915
Балансова вартість на 31.12.2012р. 828 2 830
Товариство не проводило переоцінку основних засобів на звітну дату. У результаті вивчення цін щодо аналогічних основних засобів (відносно яких така інформація доступна), керівництво дійшло висновку, що справедлива вартість об’єктів основних засобів не суттєво відрізняється від їх справедливої вартості.
Первісна вартість основних засобів, залишкова вартість яких рівна нулю, та які продовжують експлуатуватися на 31 грудня 2012 року не має.
Нематеріальні активи та інші необоротні активи у Товариства відсутні.
5. ДОВГОСТРОКОВІ ФІНАНСОВІ ІНВЕСТИЦІЇ
Станом на 31 грудня у Товариства довгострокових фінансових інвестицій не має.
6. ВИРОБНИЧІ ЗАПАСИ
Виробничі запаси включають:
На 01.01.2012 На 31.12.2012
Матеріали 146 260
ГСМ 0 3
Усього 146 263
В цiлому кiлькiсть сировини та матерiалiв залишилась в межах, якi необхiднi для безперебiйної роботи пiдприємства.
7.ТОВАРИ
Товари, що були придбані Товариством для подальшої реалізації:
На 01.01.2012 На 31.12.2012
Мішки поліпропіленові 308 310
Усього 308 310
8.ДЕБІТОРСЬКА ЗАБОРГОВАНІСТЬ
Дебіторська заборгованість включає заборгованість за наданні послуги за оренду приміщень, які на звітну дату не були оплачені. Керівництво визначає резерв під знецінення дебіторської заборгованості на основі ідентифікації конкретного покупця, тенденцій платежів, подальших надходжень та розрахунків й аналізу очікуваних майбутніх грошових потоків.
ТОВ "Арт-Дизайн"- 17,7 тис.грн. (за оренду), ПАТ "Запоріжжявторресурси" - 0,5 тис.грн. (за постачання електроенергiї), ТОВ" Стальлит" - 2,0 тис.грн. (за оренду), ПАТ "Запоріжкокс» - 5,9 тис.грн.(за товар), ТОВ "Інкор ЛТД"- 0,3 тис.грн., (за оренду).
Станом на 31 грудня, згідно аналізу дебіторської заборгованості щодо дат формування, Товариство має наступні періоди утворення торгової дебіторської заборгованості (без врахування впливу резерву сумнівних боргів):
На 01.01.2012 На 31.12.2012
до 3-х місяців 45 8
від 3-х місяців до року 26 18
більше року - -
Разом 71 26
Керівництво Товариства вважає, що торгова дебіторська заборгованість Товариства буде погашена шляхом отримання грошових коштів та балансова вартість дебіторської заборгованості приблизно дорівнює її справедливій вартості.
9. ДЕБІТОРСЬКА ЗАБОРГОВАНІСТЬ БЮДЖЕТУ
Дебіторська заборгованість бюджету включає аванси з податків, які в наступних звітних періодах Товариство має намір урахувати при розрахунках по зобов’язаннях перед бюджетом з відповідних податкових платежів.
Станом на 31 грудня дебіторська заборгованість бюджету з податків та зборів складає:
- податок на додану вартість -3 тис.грн
- податок на прибуток - 3 тис.грн.
10. ІНША ПОТОЧНА ДЕБІТОРСЬКА ЗАБОРГОВАНІСТЬ
Станом на 31 грудня інша поточна дебіторська заборгованість включає:
На 01.01.2012 На 31.12.2012
По операціях з фінансовими інвестиціями - -
Інші 263 468
Резерв сумнівних боргів - -
Разом 263 468
Станом на 31 грудня, згідно аналізу дебіторської заборгованості щодо дат формування, Товариство має наступні періоди утворення іншої дебіторської заборгованості (без врахування впливу резерву сумнівних боргів:
на 01.01.2012р на 31.12.2012р
до 3-х місяців 263 266
від 3-х місяців до року - 202
більше року - -
Разом 263 468
11. ГРОШОВІ КОШТИ ТА ЇХ ЕКВІВАЛЕНТИ
Станом на дату переходу на МСФЗ та 31 грудня 2012р. грошові кошти та їх еквіваленти у Товариства відсутні.
12. СТАТУТНИЙ КАПІТАЛ
Станом на 31 грудня 2012 та 2011 рр. статутний капітал Товариства становив 423977,40грн. (Чотириста двадцять три тисячі девятьсот сімдесят сім гривень 40 копійок). Він поділяється на 4 239 774 (Чотири міліони двісті тридцять девять тисяч сімсот сімдесят чотири) акцій, кожна номінальною вартістю 0,10 грн. (десять) копійок. Всі акції Товариства прості іменні, випущені у бездокументарній формі.
Держателі простих акцій мають право на отримання дивідендів по мірі їх оголошення, а також мають право одного голосу на акцію. Дивіденди акціонерам оголошуються та затверджуються на щорічних загальних зборах акціонерів. За результатами діяльності за роки, що скінчились 31 грудня 2012 та 31 грудня 2011 рр., Товариство не оголошувало дивіденди до виплати.
Прибуток на акцію за рік, що закінчився 31 грудня є наступним:
2012
Кількість акцій на 31 грудня, шт. 4239774
Прибуток (збиток) на одну акцію, грн. (0,00637)
13. РЕЗЕРВНИЙ КАПІТАЛ
Резервний капітал формується згідно законодавства України з метою забезпечення покриття збитків підприємств. Встановлений законодавством розмір резервного капіталу становить не менше 25 % статутного капіталу. Його формування проводиться шляхом щорічних відрахувань не менш ніж 5 % відсотків з прибутку підприємств.
14. КРЕДИТИ ТА ПОЗИКИ
Довгострокових зобов'язань Товариство не має.
Короткостроковi кредити банкiв-це зобов'язання пiдприємства перед кредитними установами, що повиннi бути виконанi протягом строку, що не перевищує одного року вiд дати складення Балансу
Станом на 1 січня 2012 р. та 31 грудня 2012 р кредиторська заборгованість за отриманими сумами короткостроковими кредитами банків склала:
На 01.01.2012 На 31.12.2012
Короткостроковий кредит банку - 42
З ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» було укладено договір про надання овердрафту №015/7964/104330 від 17.12.2012р. Сума по договору не перевищує 10% активів підприємства Iнших договорiв короткострокових кредитiв пiдприємство не укладало. Простроченої заборгованості Підприємство не має. Термін повернення не пізніше 17 грудня 2013 року.
15. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИПЛАТ ПЕРСОНАЛУ
Забезпечення виплат персоналу включають зобов’язання з оплати відпусток працівникам, які Товариство буде сплачувати у майбутньому при наданні відпусток, або у вигляді компенсації у разі звільнення працівників, по яким залишились невикористані відпустки.
Забезпечення виплат невикористаних відпусток у 2012 році було сформовано у розмірі
5тис.грн. Виплачена сума відпусток та компенсацій за невикористаний відпусток склала у 2012 року 2 тис.грн. Залишок резерву відпусток на 31.12.2012р.-3 тис.грн.
16. ПОТОЧНІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ ПЕРЕД БЮДЖЕТОМ ТА З ПОЗАБЮДЖЕТНИХ ПЛАТЕЖІВ
Станом на 31 грудня поточні зобов’язання перед бюджетом та з позабюджетних платежів, строк яких ще не настав, включають:
На 01.01.2012 На 01.12.2012
Зобов’язання перед бюджетом
Податок доходи фізичних осіб 5 2
Інші податки - -
Всього 5 2
Зобов’язання по позабюджетним платежам
Єдиний соціальний внесок 33 2
Всього 33 2
Разом 38 4
17. ІНШІ ПОТОЧНІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ
Станом на 31 грудня інші поточні зобов’язання:
На 01.01.2012 На 31.12.2012
Кредиторська заборгованість перед постачальниками, передана банкам за договорами факторингу - -
Інші 295 385
Разом 295 385
Iнша поточна заборгованiсть на 31.12.2012р. становить 385 тис.грн., у тому числі: зворотня фiнансова допомога - 60 тис.грн.; попередні оплати від покупців - 324 тис. грн.
18. ЧИСТИЙ ДОХОД (ВИРУЧКА) ВІД РЕАЛІЗАЦІЇ
За рік, що скінчився 31 грудня, доходи від основних операцій за категоріями включають:
За 2012 рік
Надання послуг оренди 1160
Продаж товарів 236
Разом 1396
Аналіз виручки за географічним розташуванням замовників:
2012
Україна 1396
Країни СНД -
Разом 1396
Протягом звітного періоду діяльність з країн СНД не відбувалась.
19. СОБІВАРТІСТЬ РЕАЛІЗОВАНОЇ ПРОДУКЦІЇ (ТОВАРІВ, РОБІТ, ПОСЛУГ)
За 2012 рік собівартість реалізованих послуг включала:
2012 р.
Знос та амортизація 46
Електроенергія 1018
Вода та каналізація 18
Технічне обслуговування та поточний ремонт 112
Інші 5
Усього 1199
20. АДМІНІСТРАТИВНІ ВИТРАТИ
За 2012 рік адміністративні витрати:
2012р
Витрати на заробітну плату персоналу 52
Нарахування на заробітну плату 19
Нотаріальні послуги 11
Компьтерні послуги 9
Витрати на банківські послуги 4
Інформаційно-консультаційні послуги 12
Амортизація 1
Інші витрати 6
Матеріальні витрати 4
Послуги звязку та поштові витрати 8
Податок на землю 54
Усього 180
21. ПОДАТОК НА ПРИБУТОК
Ставки оподаткування, які застосовувалися до Товариства протягом звітного періоду були наступними:
З 01 січня 2012 р. по 31 грудня 2012 р. 21%
З 01 січня 2013 р. по 31 грудня 2013 р. 19%
Компоненти витрат по податку на прибуток Компанії за 2012 рік включають:
2012
Поточний податок 12
Відстрочений податковий актив (12)
22. ОПЕРАЦІЇ З ПОВ’ЯЗАНИМИ СТОРОНАМИ
У відповідності до МСБО 24 «Розкриття інформації про пов’язані сторони», сторони вважаються пов’язаними, якщо одна сторона має можливість контролювати іншу сторону або чинити значний вплив на діяльність іншої сторони в процесі прийняття фінансових або операційних рішень. При розгляді кожної можливої пов’язаної сторони особлива увага приділяється змісту відношень, а не тільки їх юридичній формі.
Пов’язані сторони можуть укладати угоди, які не проводилися б між непов’язаними сторонами. Ціни та умови таких угод можуть відрізнятися від цін та умов угод між непов’язаними сторонами. Операцій з пов'язаними особами Товариством не проводилось.

23. ФАКТИЧНІ ТА ПОТЕНЦІЙНІ ФІНАНСОВІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ
Податкова система
На даний момент в Україні діє Податковий кодекс. Він вступив в силу з 1-го січня 2011 року. Даний нормативний документ повністю змінив принцип нарахування податку на прибуток та вніс значні зміни до норм, які регулюють справляння інших податків та обов’язкових платежів. Податки та нарахування, що сплачуються Товариством, податок на прибуток, нарахування на фонд заробітної плати, а також інші податки і збори. Також наявна різнополярна судова практика щодо багатьох питань, які виникають в процесі оподаткування. Існують різні точки зору щодо тлумачення правових норм серед державних органів (наприклад, податкової адміністрації і її інспекцій), що викликає загальну невизначеність і створює підстави для конфліктних ситуацій. Правильність складання податкових декларацій, а також інші питання дотримання законодавства (наприклад, питання митного оформлення і валютного регулювання), підлягають перевірці і вивченню з боку ряду контролюючих органів, які в законодавчому порядку уповноважені накладати штрафи і пені в значних об’ємах. Перераховані чинники визначають наявність в Україні податкових ризиків значно суттєвіших, ніж існують в країнах з розвиненішою податковою системою.
Юридичні зобов’язання
В ході звичайної діяльності Товариство не має справу з судовими позовами і претензіями. Керівництво вважає, що максимальна відповідальність по зобов’язаннях, які є наслідком таких позовів або претензій, у разі виникнення такої відповідальності, понад вже визнаною у фінансовій звітності, не матиме істотного негативного впливу на фінансовий стан або результати майбутніх операцій Товариства.
24. ЧИННИКИ ФІНАНСОВИХ РИЗИКІВ
Чинники фінансових ризиків
Основні фінансові зобов’язання Товариства включають позики і кредиторську заборгованість. Вказані фінансові зобов’язання призначені, головним чином, для забезпечення фінансування діяльності Товариства. Товариство має різні фінансові активи, наприклад: торгову дебіторську заборгованість, грошові кошти, які виникають безпосередньо в ході господарської діяльності Товариства.
Товариство не приймало участі в будь-яких операціях з використанням похідних фінансових інструментів. Загальна програма управління ризиками направлена на відстежування динаміки фінансового ринку України і зменшення його потенційного негативного впливу на результати діяльності Товариства.
В процесі своєї діяльності Товариство підлягає впливу різних фінансових ризиків. Керівництво Товариства приділяє особливу увагу непередбачуваності фінансових ринків і має на меті звести до мінімуму їх негативні наслідки для результатів діяльності Товариства. Основні цілі управління фінансовими ризиками - визначити ліміти ризиків і встановити контроль над тим, щоб ці ліміти не перевищувалися. Метою управління операційними і юридичними ризиками є забезпечення належного функціонування внутрішніх процедур і політики, направлених на приведення цих ризиків до мінімуму.
Управління капіталом
Товариство розглядає позикові засоби і власний капітал як основні джерела формування фінансових ресурсів. Завданнями управління капіталом є: забезпечення здатності Товариства продовжувати функціонувати як підприємство, що постійно діє, з метою отримання прибутків, а також забезпечення фінансування операційних потреб, капіталовкладень і стратегії розвитку Товариства. Політика Товариства по управлінню капіталом направлена на забезпечення і підтримку його оптимальної структури з метою зменшення сукупних витрат по залученню капіталу.