ПУБЛІЧНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ЕРА"

Код за ЄДРПОУ: 02132496
Телефон: (061) 224-62-96
e-mail: zp_era@ukr.net
Юридична адреса: 69002, Запорізька обл., місто Запоріжжя, вулиця Зейська 5
 
Дата розміщення: 25.04.2013

Річний звіт за 2012 рік

12. Опис бізнесу

Важливі події розвитку (в тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ) ПАТ "Ера" засновано вiдповiдно до рiшення Регiонального вiддiлення Фонду Державного майна України по Запорiзькiй областi Вiд 21 травня 1994р. шляхом перетворення Запорiзького державного ремонтно-монтажного комбiнату державного виробничого обєднання "Укртехносервiс" у вiдкрите акцiонерне товариство "Ера" вiдповiдно до ЗУ "Про приватизацiю державних пiдприємств", "Про господарськi товариства" та iнших законодавчих актiв. 15 липня 2011р. найменування Вiдкрите акцiонерне товариство "Ера" змiнено на Публiчне Акцiонерне Товариство "Ера".Важливих подiї розвитку (в тому числi злиття, подiл, приєднання, перетворення, видiл) у звiтному роцi не було.
Організаційна структура емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі у відповідності з попереднім звітним періодом ПАТ "Ера" не має дочірніх підприємств, філій, представництв або інших відокремлених структурних підрозділів. Організаційна структура: адміністрація, відділ збуту, відділ головного енергетика. Мiсцезнаходження Товариства: 69008, м.Запорiжжя, вул. Зейська, буд.5. При нинi дiючiй структурi досягнута значна ефективнiсть управлiння та використання ресурсiв. Орендованих основних засобів немає. Змін в організаційній структурі порівняно з попереднім звітним періодом не було.
Будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій Будь-яких пропозицiй щодо реорганiзацiї Товариства з боку третiх осiб протягом звiтного перiоду не надходило.
Опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо) Амортизацiя нараховується прямолiнiйним методом зменшення залишку, шляхом використання встановлених норм залишкової вартостi основних засобiв на початок звiтного перiоду. Запаси Товариство визнано, оцінено в обліку згідно вимог МСБО 2, собівартість запасів формувалась згідно п.16 МСБО 2. Для визначення собівартості запасів застосовано метод стандартних витрат –п.21 МСБО 2. Собівартість запасів при вибутті згідно п.25 МСФО2 визначалась за формулою –«перше надходження – перший видаток» (ФІФО). Оцінюються за меншою з двох сум: фактичною вартістю або чистою вартістю реалізації. Станом на 31 грудня 2012 р. у Товариства довгострокових фінансових інвестицій не має
Текст аудиторського висновку Фізична особа-підприємець аудитор Горбунова Тетяна Олегівна
м. Запоріжжя, вул. Тургенєва,27-4
Свідоцтво про внесення в Реєстр суб”єктів аудиторської
діяльності аудиторів № 4248
м. Запоріжжя , вул. Тургенєва, 27- 4
тел.701-30-17
Аудиторський висновок (ЗВІТ ЩОДО ПОПЕРЕДНЬОЇ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ)
ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ЕРА»
за 2012 рік
Адресат – Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку України
Керівництву - ПАТ «ЕРА»
Акцiонерам - ПАТ «ЕРА»
Мною, фізичною особою - підприємцем , аудитором, Горбуновою Тетяною Олегівною (ідентифікаційний номер фізичної особи - 2603908789, місцезнаходження - 69063 м. Запоріжжя, вул. Тургенєва,27-4, реєстраційні дані-29.01.2009р., № запису про включення в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб-підприємців-2 103 000 0000 049223 Виконавчим комітетом Запорізької міської Ради, номер та дата видачі свідоцтва про внесення в Реєстр аудиторських фірм та аудиторів, які надають аудиторські послуги –№ 4248 від 29.01.2009р, яке чинне до 29.01. 2014р. , номер, серія, дата видачі сертифіката аудитора – А № 002735 від 02.11.1995р., яке чинне до 02.11.2014 р. проведено аудиторську перевірку попередньої фінансової звітності згідно з договором № 14\13 від 20.03.2013р. ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ЕРА » (код ЄДРПОУ -02132469 місцезнаходження: м.Запоріжжя, вулиця Зейська,5, дата державної реєстрації 08.08.1994р. Виконавчим комітетом Запорізької міської Ради народних депутатів), що додається, яка складається з балансу станом на 31 грудня 2012 року та відповідних звітів про фінансові результати, рух грошових коштів та власний капітал за рік, який закінчився цією датою, а також з стислого викладу суттєвих принципів облікової політики та інших приміток, включаючи інформацію, яка пояснює вплив переходу з попередньо застосованих П(С)БО на МСФЗ (надалі – «попередня фінансова звітність»).
Попередню фінансову звітність було складено управлінським персоналом із використанням описаної у примітках концептуальної основи спеціального призначення, що ґрунтується на застосуванні вимог МСФЗ, як того вимагає МСФЗ 1 «Перше застосування МСФЗ».
Фінансова звітність ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ЕРА» за звітний період 2012 року є попередньою фінансовою звітністю, і в ній не наводиться порівняльна інформація за 2011 рік.
Ця попередня фінансова звітність складена з метою формування інформації, яка буде використана для підготовки порівняльної інформації при підготовці першої фінансової звітності за МСФЗ станом на 31.12.2013 р. з урахуванням можливих коригувань, які будуть зроблені в разі змін вимог стандартів та тлумачень, що будуть використані при складанні першої фінансової звітності за МСФЗ станом на 31.12.2013 року.
Ми провели аудиторську перевірку згідно з вимогами Закону України „Про аудиторську діяльність та Міжнародними стандартами аудиту контролю якості, аудиту,огляду, іншого надання впевненості та супутніх послуг(видання 2010року) , які прийняті в якості Національних стандартів аудиту в Україні. При проведені аудиторської перевірки аудитор керувався Законом України „Про аудиторську діяльність„ Законом України „Про акціонерні товариства «, Цивільним кодексом України, Законом України „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні ”, Вимогами до аудиторського висновку при розкритті інформації емітентами цінних паперів (крім емітентів облігацій місцевої позики), затверджених рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 1360 від 29.09.2011 року ,та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 28 листопада 2011 р. за № 1358/20096, Міжнародні стандарти аудиту стандарти вимагають від нас дотримання етичних вимог , а також планування й виконання аудиторської перевірки для отримання достатньої впевненості, що фінансові звіти не містять суттєвих викривлень.
Відповідальність управлінського персоналу за попередню фінансову звітність
Управлінський персонал несе відповідальність за складання попередньої фінансової звітності згідно з вищезазначеною концептуальною основою спеціального призначення, описаною в примітках. Управлінський персонал також несе відповідальність за такий внутрішній контроль, який він визначає потрібним для того, щоб забезпечити складання фінансової звітності, що не містить суттєвих викривлень унаслідок шахрайства або помилки.
Відповідальність аудитора
Нашою відповідальністю є висловлення думки щодо цієї попередньої фінансової звітності на основі результатів проведеного нами аудиту. Ми провели аудит відповідно до Міжнародних стандартів аудиту. ), зокрема до МСА 705 «Модифікації думки у звіті незалежного аудитора», «МСА 706 «Пояснювальні параграфи та параграфи з інших питань у звіті незалежного аудитора», МСА 720 „Відповідальність аудитора щодо іншої інформації в документах, що містять перевірену аудитором фінансову звітність ” , МСА 800 «Особливі міркування –аудити фінансової звітності, складеної відповідно до концептуальних основ спеціального призначення «, МСА 240 «Відповідальність аудитора, що стосується шахрайства, при аудиті фінансової звітності».Ці стандарти вимагають від нас дотримання етичних вимог, а також планування й виконання аудиту для отримання достатньої впевненості, що попередня фінансова звітність не містить суттєвих викривлень.
Аудит передбачає виконання аудиторських процедур для отримання аудиторських доказів стосовно сум та розкриттів у попередній фінансовій звітності. Вибір процедур залежить від судження аудитора, включаючи оцінку ризиків суттєвих викривлень попередньої фінансової звітності внаслідок шахрайства або помилок. Виконуючи оцінку цих ризиків, аудитор розглядає заходи внутрішнього контролю, що стосуються складання суб’єктом господарювання попередньої фінансової звітності з метою розробки аудиторських процедур, які відповідають обставинам, а не з метою висловлення думки щодо ефективності внутрішнього контролю суб’єкта господарювання. Аудит включає також оцінку відповідності використаних облікових політик, прийнятність облікових оцінок, виконаних управлінським персоналом, та оцінку загального подання попередньої фінансової звітності.
Концептуальною основою попередньої фінансової звітності за 2012р.є бухгалтерські політики, що базуються на вимогах МСФЗ, включаючи розкриття впливу переходу з П(С)БО на МСФЗ, допущення, які прийняті управлінським персоналом щодо стандартів та інтерпретацій, які,як очікуються, наберуть чинності, і політик, які,як очікуються , будуть прийняті на дату підготовки управлінським персоналом першого пакету фінансової звітності за МСФЗ станом на 31.2.2013р., а також обмеження застосування МСФЗ, зокрема в частині визначення форми та складу статей фінансових звітів згідно МСБО 1.
Ми вважаємо, що отримали достатні та прийнятні аудиторські докази для висловлення нашої думки.
Підстава для висловлення негативної думки
Як пояснюють примітки до фінансової звітності ПАТ «ЕРА» не було переглянуто оцінка та визнання основних засобів згідно до МСБО 16 «Основні засоби», не були переглянуті методи амортизації основних засобів та не здійснено оцінку дебіторської та кредиторської заборгованості згідно до вимог МСФЗ,що є недодержанням управлінським персоналом концептуальної основи попередньої фінансової звітності за 2012рік. Крім того,ПУБЛІЧНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «ЕРА» для якого є обов’язковим складання звітності за МСФЗ згідно з чинним законодавством України , використовує для цього форми фінансової звітності, які визначені П(С)БО, як того вимагають вимоги чинного законодавства України , та які не в повній мірі відповідають вимогам МСБО 1 «Подання фінансової звітності», що призвело до невідповідності структури і змісту фінансової звітності ПАТ «Ера »за 2012р. В наслідок вищевказаних питань вищевказані порушення МСФЗ суттєво вплинули на фінансову звітність ПАТ «ЕРА» за 2012р.
Висновок
Підстава для висловлення негативної думки
На мою думку, в зв’язку із значущістю питань, про яке йдеться мова у параграфі «Підстава для висловлення негативної думки» ,попередня фінансова звітність ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ЕРА» станом на 31.12.2012 р. не подає достовірно інформацію про фінансовий стан ПАТ «ЕРА» за 2012рік відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності.
Пояснювальний параграф та обмеження щодо використання
Ми звертаємо увагу на примітки, які пояснюють ймовірність внесення коригувань у вхідні залишки балансу на 01.01.2012 р. та попередню фінансову звітність за 2012 рік під час складання балансу першого повного пакету фінансової звітності за МСФЗ станом на 31.12.2013 р. Також звертаємо увагу на те, що тільки повний пакет фінансової звітності за МСФЗ, який включає три Баланси (Звіти про фінансовий результат), по два Звіти про фінансові результати (Звіти про сукупний дохід), Звіти про рух грошових коштів, Звіти про власний капітал, і відповідні примітки (в тому числі порівняльну інформацію до всіх приміток, що вимагається МСФЗ), може забезпечити достовірне відображення фінансового стану Публічного акціонерного товариства «ЕРА» результатів його операційної діяльності та руху грошових коштів згідно з МСФЗ. Попередню фінансову звітність Публічного акціонерного товариства «Ера» було складено в процесі зміни концептуальної основи з П(С)БО на МСФЗ. Таким чином, попередня фінансова звітність Публічного акціонерного товариства «Ера» може бути не прийнятною для інших цілей.
Цей аудиторський висновок (звіт незалежного аудитора) може бути представлено відповідним органам Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.
ЗВІТ ЩОДО ВИМОГ ІНШИХ ЗАКОНОДАВЧИХ ТА НОРМАТИВНИХ АКТІВ
Цей розділ аудиторського висновку підготовлено відповідно до Вимог до аудиторського висновку при розкритті інформації емітентами цінних паперів (крім емітентів облігацій місцевої позики), затверджених рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку 29.09.2011р. № 1360.
Додатковий розділ щодо вимог законодавчих та нормативних актів
Ми висловлюємо думку щодо іншої додаткової інформації, надання якої обумовлено Вимогами до аудиторського висновку при розкритті інформації емітентами цінних паперів (крім емітентів облігацій місцевої позики)»,затверджених рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 1360 від 29.09.2012 року ,та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 28 листопада 2011 р. за № 1358/20096 .
Щодо відповідності вартості чистих активів вимогам чинного законодавства, а саме частині третій статті 155 Цивільного кодексу України (стосовно акціонерних товариств) або частині четвертій статті 144 Цивільного кодексу України (стосовно товариств з обмеженою відповідальністю).
Для врахування чистих активів аудитор керувався Методичними рекомендаціями щодо визначення вартості чистих активів акціонерних товариств № 485 від 17.11.2004р.та даними бухгалтерської звітності відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку № 2 „Баланс„.Чисті активи Публічного акціонерного товариства «Ера» станом на 31.12.2012р. складають 1257 тис. грн., що більш статутного капіталу підприємства. Розмір Статутного капіталу Публічного акціонерного товариства «Ера» порівняно з розміром статутного капіталу з метою реалізації положень ч.3 статті 155 Цивільного Кодексу України.
На мою думку, чисті активи Публічного акціонерного товариства «Ера» станом на 31.12.2012р. більш Статутного капіталу , складеного ПАТ «Ера» відповідає вимогам діючого законодавства України.
Щодо наявності суттєвих викривлень між фінансовою звітністю, що підлягала аудиту, та іншою інформацією, що розкривається емітентом цінних паперів та подається до Комісії разом з фінансовою звітністю (МСА 720 Відповідальність аудитора щодо іншої інформації в документах, що містять перевірену аудитором фінансову звітність»)
Під час виконання завдання аудитор здійснив аудиторські процедури щодо виявлення наявності суттєвих невідповідностей між фінансовою звітністю, що підлягала аудиту, та іншою інформацією, що розкривається емітентом у відповідності з МСА 720 « Відповідальність аудитора щодо іншої інформації в документах, що містять перевірену аудитором фінансову звітність».
Наявність суттєвих викривлень між фінансовою звітністю, що підлягала аудиту, та іншою інформацією, що розкривається емітентом цінних паперів та подається до Комісії разом з фінансовою звітністю (МСА 720 Відповідальність аудитора щодо іншої інформації в документах, що містять перевірену аудитором фінансову звітність» в фінансовій звітності за 2012рік Публічного акціонерного товариства «Ера» - відсутня.
Щодо виконання значних правочинів (10 і більше відсотків вартості активів товариства за даними останньої річної фінансової звітності) відповідно до Закону України «Про акціонерні товариства».
Аудитор виконав процедури на відповідність діючому законодавству суми мінімального правочину.
Згідно протоколу № 2 загальних зборів акціонерів ПАТ «ЕРА» від 02.11.202р.було схвалено укладання договору фінансової поруки з «ПАТ «ОТП БАНК» по зобов’язанням ТОВ «Український завод лигіруючих феросплавів «ПАТ «ОТП БАНК»та надання повноваження на його підписання від імені ПАТ «ЕРА»директору Лісянському Ігорю Леонідовичу.
Згідно протоколу № 2 загальних зборів акціонерів ПАТ «ЕРА» від 02.11.202р. було схвалення договору іпотеки (майнової поруки) об’єктів нерухомості, що належать ПАТ «ЕРА» за адресою-м.Запоріжжя, вул.Зейська,5 в забезпечення виконання умов мирової угоди від 10 серпня 2012р. та надати повноваження на його підписання від імені ПАТ «ЕРА» директору Лісянському Ігорю Леонідовичу.
Щодо стану корпоративного управління, у тому числі стану внутрішнього аудиту відповідно до Закону України «Про акціонерні товариства».
Згідно статті 32 Закону України «Про акціонерні товариства» та Статуту товариства - загальні збори акціонерів є вищим органом товариства.
Товариство щороку до 30 квітня наступного за звітним роком скликає чергові загальні збори акціонерів.
До виключної компетенції загальних зборів відносяться наступні питання:
-визначення основних напрямів діяльності Товариства;
-внесення змін до Статуту Товариства;
-прийняття рішення про анулювання викуплених акцій;
-прийняття рішення про зміну типу Товариства;
-прийняття рішення про розміщення акцій;
-прийняття рішення про збільшення статутного капіталу Товариства;
-прийняття рішення про зменшення статутного капіталу Товариства;
-прийняття рішення про дроблення або консолідацію акцій;
-затвердження положень про загальні збори, наглядову раду, виконавчий орган та ревізора, а також внесення змін до них,
-затвердження річного звіту Товариства;
-розподіл прибутку і збитків Товариства;
-прийняття рішення про викуп Товариства розміщення ним акцій, крім випадків обов’язкового викупу акцій, визначених чинним законодавством та цим Статутом;
-утворення та ліквідація органів Товариства, затвердження їх кількісного складу, встановлення та зміна їх компетенція;
-затвердження розміру річних дивідендів;
-прийняття рішень з питань порядку проведення загальних зборів;
-обрання голови та членів наглядової ради, затвердження умов цивільно – правових договорів, трудових договорів (контрактів),що укладатимуться з ними, встановлення розміру їх винагороди, обрання особи, яка уповноважується а підписання договорів (контрактів) з - прийняття рішення про припинення повноважень голови та членів наглядової ради, з винятком випадків, встановлених законом;
-обрання ревізора, прийняття рішення про дострокове припинення його повноважень;
-обрання та припинення повноважень голови та членів виконавчого органу, затвердження умов контракту, який укладатиметься з головою виконавчого органу, встановлення розміру його винагороди;
-затвердження висновків ревізора;
-обрання членів лічильної комісії, прийняття рішення про припинення їх повноважень;
-прийняття рішення про вчинення значного правочину, якщо ринкова вартість майна, робіт або послуг, що є предметом такого правочину, перевищує 25 відсотків вартості активів за даними останньої річної фінансової звітності Товариства;
-прийняття рішення про виділ та припинення Товариства, крім випадків, передбачених чинним законодавством, про ліквідацію Товариства, обрання ліквідаційної комісії, затвердження порядку та строків ліквідації, порядку розподілу між акціонерами майна, що залишається після задоволення вимог кредиторів, і затвердження ліквідаційного балансу;
-прийняття рішення за наслідками розгляду звіту наглядової ради, звіту виконавчого органу, звіту ревізора;
- затвердження принципів (кодексу) корпоративного управління Товариства;
головою та членами наглядової ради;
-обрання комісії з припинення Товариства.
Загальні збори можуть вирішувати будь – які питання діяльності Товариства, навіть тих, що віднесені чинним законодавством та цим Статутом до компетенції (виключної компетенції) інших органів Товариства.
- Повноваження з вирішення питань, що належать до виключної компетенції загальних зборів, не можуть бути передані іншим органом Товариства.
-Рішення загальних зборів акціонерів приймаються більш3/4 голосів акціонерів, які зареєструвалися для участі у загальних зборах та є власниками голосуючих з відповідного питання акцій, щодо:
- внесення змін до Статуту Товариства;
-прийняття рішення про анулювання викуплених акцій;
-прийняття рішення про зміну типу Товариства;
-прийняття рішення про розміщення акцій;
-прийняття рішень про збільшення статутного капіталу Товариства;
-прийняття рішення про зменшення статутного капіталу Товариства;
-рішення про виділ та припинення Товариства, крім випадків, передбачених чинним законодавством, про ліквідацію Товариства, обрання ліквідаційної комісії, затвердження порядку та строків ліквідації, порядку розподілу між акціонерами майна, що залишається після задоволення вимог кредиторів, і затвердження ліквідаційного балансу.
- рішення про вчинення значного правочину, якщо ринкова вартість майна, робіт або послуг, що є предметом такого правочину, становить 50 і більше відсотків вартості активів за даними останньої річної фінансової звітності Товариства, прийняття більш як 50 відсотків голосів акціонерів від їх загальної кількості.
Позачергових загальних зборів у 2011 році не було.
Загальні збори товариства проводяться за рахунок коштів акціонерного товариства. На загальних зборах акціонерів – протокол № 1 від 19.04.2011р. була створена Наглядова рада у складі 3 членів, яка є органом, що здійснює захист прав акціонерів товариства і в межах компетенції визначених Статутом товариства та чинним законодавством України контролює та регулює діяльність виконавчого органа.
Згідно зі Статутом Товариства Наглядова рада Товариства є органом, що здійснює захист прав акціонерів Товариства, і в межах компетенції, визначеної цим Статутом та чинним законодавством України, контролює та регулює діяльність виконавчого органу.
До компетенції наглядової ради належить вирішення питань, передбачених цим Статутом, чинним законодавством України, а також переданих на вирішення наглядової ради вищим органам Товариства.
Згідно зі Статутом до виключної компетенції наглядової ради належить:
-затвердження положень, якими регулюються питання, пов’язані з діяльністю Товариства, крім положень, затвердження яких законом та/або цим Статутом віднесено до компетенції інших органів Товариства;
-підготовка порядку денного загальних зборів, прийняття рішення про дату їх проведення та про включення пропозицій до порядку денного, крім скликання акціонерами позачергових загальних зборів;
-прийняття рішення про проведення чергових та позачергових загальних зборів відповідно до Статуту Товариства та у випадках, встановлених чинним законодавством України;
- прийняття рішення про продаж раніше викуплених Товариством акцій;
-Прийняття рішення про розміщення Товариством інших паперів, крім акцій;
-Прийняття рішення про викуп розміщених товариством інших, крім акцій, цінних паперів;
-Затвердження ринкової вартості майна у випадках, передбачених чинним законодавством України;
-Затвердження умов контрактів, які укладатимуться з головою та членами виконавчого органу, встановлення розміру їх винагороди;
-Затвердження умов цивільно – правових або трудових договорів (контрактів) з ревізором, встановлення розміру його винагороди;
-Обрання та прийняття повноважень голови і членів інших органів Товариства;
-Обрання реєстраційної комісії, за винятком випадків, встановлених чинним законодавством України;
-Обрання аудитора Товариства та визначення умов договору, що укладатиметься з ним, встановлення розміру оплати його послуг;
Визначення дати складання переліку осіб, які мають право на отримання дивідендів, порядку та виплату дивідендів;
Визначення дати складання переліку акціонерів, які мають бути повідомлені про проведення загальних зборів;
Компетенція Наглядової ради – виплата винагороди, відповідальність членів Наглядової ради визначається Статутом товариства, положенням про Наглядову раду та договором умови якого затверджено на зборах акціонерів, та підписано генеральним директором,затвердження договору з аудиторською фірмою, що підтверджується протоколами наглядової Ради .На засіданнях Наглядової Ради комітети з питань аудиту та створення внутрішнього аудиту не створювались. Інші питання, які є компетенцією Наглядової та передбачені Статутом розглядаються на засіданнях Наглядової ради.
У квітні 2011 р. (протокол № 1 від 19.04.2011р.) загальними зборами акціонерів створено виконавчий орган товариства. Дирекція є колегіальним виконавчим органом товариства, який здійснює управління поточною діяльністю товариства. Дирекція є підзвітною загальним зборам і наглядові й раді.
Дирекція діє від імені акціонерного товариства в межах встановлених Статутом товариства і Законом. Члени дирекції товариства мають повну цивільну дієздатність.
В ПАТ «ЕРА» комітети з питань аудиту та з питань інформаційної політики не утворювались.
Внутрішній аудит на підприємстві не утворювався. Рішенням
загальних зборів акціонерів - протокол № 1 від 19.04.2011р.у обрано ревізора, з яким складено відповідний цивільно - правовий договір.
Таким чином, протягом 2012року в ПАТ «ЕРА» функціонували наступні органи корпоративного управління :

- Загальні збори акціонерів ,наглядова рада , директор.

Таким чином, в ПАТ «ЕРА» стан корпоративного управління відповідає вимогам Статуту та Закону України «Про акціонерні товариства».
Щодо ідентифікації та оцінки аудитором ризиків суттєвого викривлення внаслідок шахрайства на рівні фінансової звітності (МСА 240 «Відповідальність аудитора, що стосується шахрайства, при аудиті фінансової звітності»).
Під час виконання процедур оцінки ризиків і пов’язаної з ними діяльності для отримання розуміння суб’єкта господарювання та його середовища, включаючи його внутрішній контроль, як цього вимагає МСА 315 «Ідентифікація та оцінка ризиків суттєвих викривлень через розуміння суб’єкта господарювання і його середовища», аудитор виконав процедури необхідні для отримання інформації, яка використовуватиметься під час ідентифікації ризиків суттєвого викривлення внаслідок шахрайства. Аудитором були подані запити до управлінського персоналу , які на думку аудитора, можуть мати інформацію, яка, ймовірно, може допомогти при ідентифікації ризиків суттєвого викривлення в наслідок шахрайства або помилки. Аудитором були проведені аналітичні процедури. Аудитором були виконані спостереження та перевірка. Аудитор отримав розуміння, зовнішніх чинників, діяльності суб’єкта господарювання, структуру його власності та корпоративного управління, структуру та спосіб фінансування, облікову політику, цілі та стратегії і пов’язані з ними бізнес-ризики, оцінки та огляди фінансових результатів.
Для оцінки ризиків суттєвих викривлень внаслідок шахрайства аудитор використав своє професійне судження та :
а) ідентифікував ризики шахрайства шляхом розгляду інформації, отриманої під час процедур оцінки ризиків, та вивчання класів операцій ,залишків на рахунках та розкриттів у фінансових звітах;
б) співвідніс ідентифіковані ризики шахрайства з тим, що може виявитись невірним на рівні тверджень ; в) розглянув вірогідну величину потенційного викривлення включно з можливістю, що ризик може призвести до численних викривлень, та вірогідністю фактичної наявності самого ризику.
На протязі аудиторської перевірки за 2012рік ( під час виконання аудиторських процедур), аудитор отримав розуміння системи контролю, які були розроблені та впроваджені управлінським персоналом товариства для запобігання та виявлення шахрайства. Отримання такого розуміння, використання свого професійного судження та виконання усіх вищевказаних процедур ідентифікації та оцінки ризиків аудитором викривлення фінансової звітності товариства внаслідок шахрайства не встановлено.
Таким чином,аудитор не отримав доказів стосовно суттєвого викривлення в Публічному акціонерному товаристві «Ера» у 2012р.внаслідок шахрайства.
Ґрунтуючись на отриманих аудиторських доказах аудитор вважає, що не існує суттєвої невизначеності стосовно подій чи умов, які можуть поставити під значний сумнів здатність товариства безперервно продовжувати діяльність.
Управлінський персонал Публічне акціонерне товариство «Ера» здійснював оцінку суб’єкту господарювання безперервно продовжувати діяльність, фінансова звітність за 2012рік складена на основі припущення про безперервність.
Статутний капітал Публічного акціонерного товариства «Ера» на момент проведення аудиторської перевірки сплачено повністю та у повному обсязі.
На мою думку, Статутний капітал Публічного акціонерного товариства «Ера» на момент проведення аудиторської перевірки сплачено повністю та у повному обсязі згідно з вимогами чинного законодавства України
Описання важливих аспектів облікової політики та інші примітки до фінансової звітності
Розкриття інформації про дії, які відбулися протягом звітного року та можуть вплинути на фінансово-господарський стан емітента та призвести до значної зміни вартості його цінних паперів, визначених частиною першою статті 41 Закону України „Про цінні папери та фондовий ринок „ .
Керівництво Товариства звертає увагу користувачів попередньої фінансової звітності на таку особливість, притаманну фінансовій звітності, яка складається в 2012 році. Відповідно до Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» з 2012 року публічні акціонерні товариства складають фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ), опублікованих Радою з Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку (“РМСБО”), та інтерпретацій, опублікованих Комітетом з тлумачення міжнародної фінансової звітності (“КТМФЗ”) РМСБО, та інтерпретацій Постійного комітету з інтерпретацій (“ПКІ”), затверджених Комітетом з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку (“КМСБО”), що залишаються чинними. Відповідно до спільного листа НБУ, Мінфіну та держстату від 07.12.2011р., Публічні акціонерні товариства можуть обрати датою переходу на МСФЗ 01.01.2011р або 01.01.2012р.Керівництво ПАТ «Ера» вибрало датою переходу на МСФЗ 01.01.2012р. Це означає, що перша фінансова звітність за МСФЗ 1 буде складатися за 2013 рік. У 2012році звітність ПАТ «Ера» становить попередню фінансову звітність за МСФЗ. Дані попередньої фінансової звітності, складеної в 2012році на основі МСФЗ, будуть використані в якості порівняльних даних для складання повних фінансових звітів по МСФЗ за 2013 рік.Керівництвом Товариства ПАТ «Ера» з 01.01.2012 року прийнято рішення про перехід на МСФЗ для ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності (Наказ №1 від 04.01.2012р.). Вимоги застосованої основи фінансової звітності, як визначено МСФЗ 1 «Перше застосування МСФЗ», визначають форму та зміст фінансової звітності, а також склад повного комплекту фінансової звітності. Фінансова звітність надає інформацію про фінансовий стан, фінансові результати діяльності та грошові потоки суб’єкта господарювання. До складу комплекту фінансової звітності входять: баланс за формою №1 (Звіт про фінансовий результат станом на 31 грудня 2012року), звіт про фінансові результати за формою №2 (Звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід за 2012рік), Звіт про рух грошових коштів за 2012 рік (форма№3), Звіт про власний капітал за 2012рік (форма №4). Концептуальна основа складання фінансової звітності з 01.01.2012р. обрана як МСФЗ. Фінансова звітність (окрім інформації про рух грошових коштів) складена за принципом нарахування. Зметою надання інформації у фінансовій звітності для більшого розуміння, застосовано рівень округлення в тисячах одиниць валюти (без десяткового знаку). Фiнансова звiтнiсть за МСФЗ складається на основi бухгалтерських записiв згiдно українського законодавства шляхом трансформацiї з внесенням коригувань, проведенням перекласифiкацiї статей з метою достовiрного представлення iнформацiї згiдно вимог МСФЗ. Звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік.
Основні положення облікової політики
Визнання, оцінка і облік основних засобів здійснено відповідно до МСБО 16 «Основні засоби». Одиницею обліку визначено окремий об’єкт основних засобів. Термін корисного використання об’єкту основних засобів, не може бути менше мінімально допустимого терміну, встановленого ПКУ для цілей податкового обліку. Ліквідаційну вартість встановлено наказом по підприємству на підставі рішення інвентаризаційної комісії. Межа суттєвості відносно визнання основних засобів встановлена у розмірі 2500,00грн.(без врахування ПДВ). Предмети з терміном їх корисного використання більш одного року і вартістю до 2500,00 грн.(без врахування ПДВ) – не визнано в складі основних засобів, їх вартість враховано в складі запасів і класифікується як малоцінні швидкозношувані предмети, витрати по таких активах визнаються в сумі 50% їх вартості при введенні в експлуатацію та 50% їх вартості при вибутті. Згідно з принципом визнання в п.7 МСБО 16 не признається в балансовій вартості об’єкту основних засобів витрати на поточне обслуговування об’єкту. Згідно з принципом визнання в п.7 МСБО 16, визначається в балансовій вартості об’єкту основних засобів собівартість замінюваної частини такого об’єкту, коли витрати понесені і якщо задовольняються критерії визнання їх кваліфікаційним активом. Після визнання активом, об’єкт основних засобів (справедливу вартість якого можно достовірно оцінити) обліковується за переоціненою сумою, яка є його справедливою вартістю на дату переоцінки.мінус будь-яка подальша накопичена амортизація та подальші накопичені збитки від зменшення корисності.Керівництво вирішило використати попередню оцінку (за національними стандартами) об’єкта основних засобів на дату переоцінки або до цієї дати як доцільну собівартість на дату переоцінки.Запаси Товариство визнано, оцінено в обліку згідно вимог МСБО 2, собівартість запасів формувалась згідно п.16 МСБО 2. Для визначення собівартості запасів застосовано метод стандартних витрта –п.21 МСБО 2. Собівартість запасів при вибутті згідно п.25 МСФО2 визначалась за формулою –«перше надходження – перший видаток» (ФІФО).оцінюються за меншою з двох сум: фактичною вартістю або чистою вартістю реалізації. Грошові кошти та їх еквіваленти станом на звітну дату включають кошти на банківських рахунках, готівкові кошти в касі та короткострокові депозити зі строком погашення до трьох місяців.Для цілей звіту про рух грошових коштів грошові кошти та їх еквіваленти складаються з грошових коштів та їх еквівалентів згідно з визначенням вище, за вирахуванням непогашених банківських овердрафтів.Iнвестицiйною нерухомiстю Товариство визнає власнi або орендованi на умовах фiнансової оренди земельнi дiлянки, будiвлi, споруди (що розташованi на землi), утримуванi з метою отримання орендних платежiв та (або) збiльшення власного капiталу (тобто, не для виробництва та постачання товарiв, надання послуг, адмiнiстративної мети або продажу в процесi звичайної дiяльностi), у випадку коли площа будiвлi надана в оренду складає бiльш нiж 60 вiдсоткiв загальної площi такої будiвлi. Припинення визнання iнвестицiйної нерухомостi вiдбувається при її вибуттi, або у випадку, якщо вона виведена з експлуатацiї та вiд її вибуття не очiкується економiчних вигiд у майбутньому. Прибутки або збитки, що виникають через вибуття або лiквiдацiю iнвестицiйної нерухомостi, визначаються як рiзниця мiж чистими надходженнями вiд вибуття i балансовою вартiстю активу i визнаються у звiтi про прибутки та збитки в перiодi такого вибуття чи лiквiдацiї. Товариство використовує метод оцiнки iнвестицiйної нерухомостi по собiвартостi за вирахуванням суми накопиченої амортизацiї та будь-яких накопичених збиткiв вiд зменшення корисностi. Строк корисного використання для об'єктiв iнвестицiйної нерухомостi встановлено 20 рокiв. Визначення того, чи є операцiя орендою або чи мiстить вона ознаки оренди, вiдбувається на базi аналiзу змiсту операцiї на дату виникнення вiдносин оренди. При цьому необхiдно встановити, чи залежить виконання угоди вiд використання конкретного активу або групи активiв, а також чи переходить право розпорядження активом у процесi його використання в результатi такої операцiї. Фiнансова оренда (лiзинг), за якою до Товариства переходять практично усi ризики i вигоди, пов'язанi з володiнням орендованим активом, капiталiзується на дату початку строку дiї оренди у сумi справедливої вартостi орендованого майна, або, якщо ця сума менше, - у сумi дисконтованої вартостi мiнiмальних орендних платежiв. Оренднi платежi розподiляються мiж вартiстю фiнансування та зменшенням зобов'язань з оренди таким чином, щоб досягнути фiксованої ставки процента на непогашену суму зобов'язань. Вартiсть фiнансування вiдображається безпосередньо у звiтi про прибутки та збитки. Платежi за операцiйною орендою визнаються як витрати у звiтi про сукупнi прибутки та збитки прямолiнiйним методом протягом усього строку оренди. У складi незавершених капiтальних iнвестицiй Товариством визнаються: вартiсть незавершеного капiтального будiвництва, включаючи аванси наданi постачальникам, придбанi основнi засоби, iншi необоротнi матерiальнi активи, нематерiальнi активи, а також витрати, пов'язанi iз реконструкцiєю, модернiзацiєю об'єктiв необоротних активiв до введення в експлуатацiю. Амортизацiя по цих активах не нараховується до моменту їх введення в експлуатацiю. Нематерiальнi активи первiсно визнаються за собiвартiстю на час придбання. Пiсля первiсного визнання за собiвартiстю, придбанi нематерiальнi активи вiдображаються за первiсною вартiстю за вирахуванням накопиченого зносу та збиткiв вiд зменшення корисностi. Товариство оцiнює, чи є визначеним або невизначеним строк корисної експлуатацiї нематерiального активу, та якщо вiн є визначеним, оцiнює його тривалiсть, яка складає цей строк корисної експлуатацiї. Товариство розглядає нематерiальний актив як такий, що має невизначений строк корисної експлуатацiї, якщо (виходячи з аналiзу всiх вiдповiдних чинникiв) немає передбачуваного обмеження перiоду, протягом якого такий актив буде (за очiкуванням) генерувати надходження чистих грошових потокiв до Товариства. Первiсне визнання та оцiнка. Товариство визнає фiнансовий актив у звiтi про фiнансовий стан тодi i лише тодi, коли стає стороною контрактних положень щодо цього фiнансового активу. МСФЗ (IFRS) 9 замiнює частини МСФО (IAS) 39, що вiдносяться до класифiкацiї i оцiнки фiнансових активiв. Для оцiнки фiнансового активу пiсля первiсного визнання фiнансовi активи повиннi бути класифiкованi вiдповiдно до двох основних категорiй: що послiдовно враховуються за справедливою вартiстю; за амортизованою вартiстю. Фiнансовi активи включають: грошовi кошти та їх еквiваленти; фiнансовi активи за справедливою вартiстю з вiдображенням переоцiнки як прибутку або збитку; iнвестицiї, утримуванi до погашення; позики та дебiторська заборгованiсть; фiнансовi активи, доступнi для продажу; похiднi iнструменти, призначенi для хеджування, при ефективному хеджуваннi. Рiшення про класифiкацiю приймається при первiсному визнаннi. Класифiкацiя залежить вiд характеристик договiрних грошових потокiв iнструменту. Фiнансовi активи Товариства включають грошовi кошти та депозити, позики, дебiторську та iншу заборгованiсть. Умовний актив не признається у фiнансовiй звiтностi. Iнформацiя про нього розкривається, коли вiрогiдне отримання економiчних вигод. Припинення визнання фiнансових активiв. Товариство припиняє визнання фiнансових активiв, коли: активи вибули або права на грошовi потоки вiд них закiнчилися iншим чином; Товариство передало, в основному, всi ризики i вигоди володiння; Товариство не передавало i не зберiгало в значнiй мiрi всi ризики i вигоди володiння, але не зберегла контроль. Контроль зберiгається, коли покупець не має практичнiй можливостi продати актив незв'язанiй сторонi, не накладаючи при цьому додатковi обмеження на продаж. Подальша оцiнка. Подальша оцiнка фiнансових активiв залежить вiд їх класифiкацiї у такий спосiб: Дебiторська заборгованiсть являє собою непохiднi фiнансовi активи з установленими або обумовленими виплатами, якi не котируються на активному ринку. Пiсля первiсного визнання такi фiнансовi активи оцiнюються за амортизованою вартiстю, визначеною з використанням методу ефективної процентної ставки, за вирахуванням збиткiв вiд знецiнення. Амортизована вартiсть розраховується з урахуванням дисконтiв або премiй при придбаннi, а також комiсiйних або витрат, якi є невiд'ємною частиною ефективної процентної ставки. Амортизацiя на основi використання ефективної процентної ставки включається до складу доходiв вiд фiнансування у звiтi про прибутки або збитки. Витрати, обумовленi знецiненням, визнаються у звiтi про прибутки та збитки у складi витрат iз iнших операцiйних витрат. Справедлива вартiсть фiнансових iнструментiв, торгiвля якими здiйснюється на активних ринках, на кожну звiтну дату визначається, виходячи з ринкових котирувань або котирувань дилерiв (котирування на купiвлю для довгих позицiй i котирування на продаж для коротких позицiй), без вирахування витрат за угодою. Для фiнансових iнструментiв, торгiвля якими не здiйснюється на активному ринку, справедлива вартiсть визначається шляхом застосування вiдповiдних методик оцiнки. Такi методики можуть включати використання цiн нещодавно проведених на комерцiйнiй основi операцiй, використання поточної справедливої вартостi аналогiчних iнструментiв, аналiз дисконтованих грошових потокiв або iншi моделi оцiнки. Справедливу вартiсть при первiсному визнання найкращим образом пiдтверджує цiна операцiї. Розкриття iнформацiї про справедливу вартiсть. Дебiторська заборгованiсть за основною дiяльнiстю та iнша дебiторська заборгованiсть спочатку признається за справедливою вартiстю, а надалi оцiнюється за амортизованою вартiстю з використанням методу ефективної процентної ставки за вирахуванням резерву на її знецiнення. Справедливою вартiстю фiнансових активiв термiном менш одного року вважається їх номiнальна вартiсть за вирахуванням розрахункових коригувань по кредиту. Для цiлей пiдготовки фiнансової звiтностi справедлива вартiсть дебiторської заборгованостi розраховується шляхом дисконтування майбутнiх потокiв грошових коштiв з використанням поточної ринкової процентної ставки, яка застосовується до аналогiчних позик на звiтну дату. Короткострокову (термiном погашення менше одного року) дебiторську заборгованiсть без встановленої ставки вiдсотка Товариство оцiнює за сумою первiсного рахунку фактури, якщо вплив дисконтування є несуттєвим. Аванси виданi враховуються за первинною вартiстю за мiнусом резерву на знецiнення. Аванси виданi вiдносяться в категорiю довгострокових, коли товари або послуги, за якi здiйснена передоплата, будуть отриманi через один рiк або пiзнiше, або коли передоплата вiдноситься до активу, який пiсля первинного визнання буде вiднесений в категорiю необоротних активiв. Аванси виданi за придбання активiв переносяться на балансову вартiсть активу, коли Товариство отримало контроль над ним i вiрогiдне надходження Товариству майбутнiх економiчних вигод, пов'язаних з цим активом. Iншi аванси виданi списуються на фiнансовий результат при отриманнi товарiв i послуг, до яких вiдноситься передоплата. Якщо є свiдоцтво того, що активи, товари або послуги, до яких вiдноситься передоплата, не будуть отриманi, балансова вартiсть передоплати зменшується, а вiдповiдний збиток вiд знецiнення вiдноситься на фiнансовий результат. Знецiнення дебiторської заборгованостi по основнiй дiяльностi i iншої дебiторської заборгованостi. Товариство оцiнює вiрогiднiсть погашення дебiторської заборгованостi по основнiй дiяльностi i iншiй дебiторськiй заборгованостi на пiдставi аналiзу по окремих контрагентах. При проведеннi такого аналiзу до уваги приймаються наступнi чинники: аналiз дебiторської заборгованостi по основнiй дiяльностi i iншiй дебiторськiй заборгованостi по термiнах, їх зiставлення з термiнами кредитування контрагентiв, фiнансове положення контрагентiв i погашення ними заборгованостi у минулому. На кожну звiтну дату Товариство проводить оцiнку наявностi об'єктивних даних про зниження вартостi фiнансового активу або групи фiнансових активiв. Первiсне визнання та оцiнка. Товариство визнає фiнансове зобов'язання у звiтi про фiнансовий стан тодi i лише тодi, коли стає стороною контрактних положень щодо цього фiнансового зобов'язання. МСФЗ (IFRS) 9 замiнює частини МСФО (IAS) 39, що вiдносяться до класифiкацiї i оцiнки фiнансових iнструментiв. Фiнансовi зобов'язання, що перебувають у сферi дiї МСФО 39, Товариство класифiкує як такi, що: у подальшому оцiнюються за амортизованою собiвартiстю, користуючись методом ефективного вiдсотка; фiнансовi зобов'язання за справедливою вартiстю з вiдображенням результату переоцiнки у прибутку або збитку. Такi зобов'язання, в тому числi похiднi фiнансовi iнструменти, якi є зобов'язаннями, у подальшому оцiнюються за справедливою вартiстю. Фiнансовi зобов'язання включають: фiнансовi зобов'язання, оцiнюванi за справедливою вартiстю через прибуток або збиток; державнi гранти; кредити i позики; кредиторська заборгованiсть по основнiй дiяльностi i iнша кредиторська заборгованiсть; похiднi iнструменти, визначенi як iнструменти хеджування при ефективному хеджуваннi. Рiшення про класифiкацiю приймається при первiсному визнаннi. Класифiкацiя залежить вiд характеристик договiрних грошових потокiв iнструменту. Фiнансовi зобов'язання спочатку визнаються за справедливою вартiстю, зменшеною у випадку позик i кредитiв на витрати, безпосередньо пов'язанi з їх отриманням згiдно з угодою. Припинення визнання фiнансових зобов'язань. Товариство припиняє визнання фiнансового зобов'язання (або частину фiнансового зобов'язання) тодi i тiльки тодi, коли, фiнансове зобов'язання погашається, тобто, коли заборгованiсть, визначену в контрактi, погашено, анульовано або строк її дiї закiнчується. Якщо наявне фiнансове зобов'язання замiнюється iншим зобов'язанням перед тим самим кредитором на суттєво вiдмiнних умовах або якщо умови наявного зобов'язання значно змiненi, така замiна або змiни облiковуються як припинення визнання первiсного зобов'язання i початок визнання нового зобов'язання, а рiзниця в їх облiковiй вартостi визнається у звiтi про прибутки та збитки. Подальша оцiнка. Подальша оцiнка фiнансових зобов'язань залежить вiд їх класифiкацiї у такий спосiб: Позиковi кошти. Позиковi кошти спочатку визнаються за справедливою вартiстю отриманих коштiв за вирахуванням понесених витрат на проведення операцiї. Надалi позиковi кошти враховуються за амортизованою вартiстю з використанням методу ефективної процентної ставки. Рiзниця мiж справедливою вартiстю отриманих коштiв (за вирахуванням витрат по операцiї) i сумою до погашення вiдображається як вiдсотки до сплати протягом термiну, на який видана позика. Вiдсотки. Вiдсотки до сплати вiдображаються у складi прибуткiв i збиткiв звiту про сукупний дохiд по всiх процентних фiнансових iнструментах за принципом нарахування з використанням методу ефективної ставки вiдсотка. Кредиторська заборгованiсть по основнiй дiяльностi i iнша кредиторська заборгованiсть. Принцип первинного визнання i оцiнки кредиторської заборгованостi по основнiй дiяльностi i iншiй кредиторськiй заборгованостi вiдповiдає принципу первинного визнання i оцiнки фiнансових iнструментiв, описаному вище. Надалi iнструменти з фiксованим термiном погашення переоцiнюються за амортизованою вартiстю з використанням методу ефективної процентної ставки. Амортизована вартiсть розраховується з урахуванням витрат на проведення операцiї, а також всiх премiй i дисконту при розрахунку або премiй при придбаннi, а також комiсiйних або витрат, якi є невiд'ємною частиною ефективної процентної ставки. Амортизацiя ефективної процентної ставки включається до складу фiнансових витрат у звiтi про прибутки або збитки. Передоплати отриманi признаються по первiсно отриманих сумах. Забезпечення визнається тодi, коли Товариство має теперiшнє юридичне або конструктивне зобов'язання внаслiдок минулих подiй, та iснує iмовiрнiсть того, що погашення зобов'язання потребуватиме вибуття ресурсiв, котрi втiлюють у собi економiчнi вигоди, i сума зобов'язання може бути достовiрно оцiнена. Якщо Товариство очiкує, що забезпечення повнiстю або частково буде вiдшкодоване, наприклад, внаслiдок дiї угоди про страхування, вiдшкодування визнається як окремий актив, але лише тодi, коли отримання компенсацiї фактично визначене. Витрати, що вiдносяться до нарахування резерву, вiдображаються у звiтi про сукупнi прибутки та збитки за вирахуванням вiдшкодування. У випадку, коли вплив змiни вартостi грошей у часi є суттєвим, сума забезпечення визначається шляхом дисконтування прогнозованих потокiв грошових коштiв, iз застосуванням ставки дисконту до оподаткування, що вiдображає поточнi ринковi оцiнки вартостi грошей у часi, а також, за їх наявностi, ризики, пов'язанi з певним зобов'язанням. При застосуваннi дисконтування, збiльшення суми забезпечення, що вiдображає плин часу, визнається як фiнансовi витрати. Умовнi зобов'язання не признаються у фiнансовiй звiтностi за винятком випадкiв, коли iснує вiрогiднiсть вiдтоку ресурсiв для того, щоб розрахуватися по зобов'язаннях, i їх вартiсть можна розрахувати з достатнiм ступенем точностi. Iнформацiя про умовнi зобов'язання розкривається у фiнансовiй звiтностi, крiм випадкiв, коли вiрогiднiсть вiдтоку ресурсiв, якi передбачають економiчнi вигоди, є незначною. Згортання фiнансових iнструментiв. Згортання фiнансових активiв i фiнансових зобов'язань з вiдображенням пiдсумку у звiтi про фiнансовий стан здiйснюється тiльки за наявностi юридично закрiпленого права провести згортання визнаних сум та намiру здiйснити розрахунок на нетто-основi або реалiзувати актив одночасно з погашенням зобов'язання. Справедлива вартiсть фiнансових iнструментiв, торгiвля якими здiйснюється на активних ринках, на кожну звiтну дату визначається, виходячи з ринкових котирувань або котирувань дилерiв (котирування на купiвлю для довгих позицiй i котирування на продаж для коротких позицiй), без вирахування витрат за угодою. Для фiнансових iнструментiв, торгiвля якими не здiйснюється на активному ринку, справедлива вартiсть визначається шляхом застосування вiдповiдних методик оцiнки. Такi методики можуть включати використання цiн нещодавно проведених на комерцiйнiй основi операцiй, використання поточної справедливої вартостi аналогiчних iнструментiв, аналiз дисконтованих грошових потокiв або iншi моделi оцiнки. Справедливу вартiсть первiсного визнання найкращим образом пiдтверджує цiна операцiї. Розкриття iнформацiї про справедливу вартiсть. Кредиторська заборгованiсть за основною дiяльнiстю та iнша кредиторська заборгованiсть спочатку признається за справедливою вартiстю, а надалi оцiнюється за амортизованою вартiстю з використанням методу ефективної процентної ставки. Справедливою вартiстю фiнансових зобов'язань термiном менш одного року вважається їх номiнальна вартiсть. Для цiлей пiдготовки фiнансової звiтностi справедлива вартiсть кредиторської заборгованостi розраховується шляхом дисконтування майбутнiх потокiв грошових коштiв з використанням поточної ринкової процентної ставки, яка застосовується до аналогiчних позик на звiтну дату. Короткострокову (термiном погашення менше одного року) кредиторську заборгованiсть без встановленої ставки вiдсотка Товариство оцiнює за сумою первiсного рахунку фактури, якщо вплив дисконтування є несуттєвим.Дохід визнається тоді, коли є впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигод Підприємства, а сума доходу може бути достовірно визначена. Доходи визнаються за вирахуванням податків з продажу (ПДВ). Дохід оцінюється за справедливою вартістю компенсації, яка була отримана, за виключенням знижок, податків на реалізацію або мита. Нижче наведено критерії, в разі задоволення яких визнається дохід:
Дохід від операційної оренди майна обліковується за лінійним методом протягом відповідного строку оренди.
Продаж продукції, товарів
Дохід від продажу товарів визнається в разі задоволення всіх наведених далі умов:
а) продавець передав покупцеві суттєві ризики і винагороди, пов'язані з власністю на товар;
б) за продавцем не залишається ані подальша участь управлінського персоналу у формі, яка, як правило, пов'язана з володінням, ані ефективний контроль за проданими товарами;
в) суму доходу можна достовірно оцінити;
г) ймовірно, що до продавця надійдуть економічні вигоди, пов'язані з операцією; та
ґ) витрати, які були або будуть понесені у зв'язку з операцією, можна достовірно оцінити.

Поточні податкові активи та зобов’язання за поточний і попередній періоди оцінюються в сумі, обчисленій до сплати податковим органам (відшкодуванню від податкових органів). Нарахування поточного податку на прибуток здійснюється на основі податкових ставок (та податкового законодавства), які набули або фактично набули чинності на звітну дату. Поточний податок на прибуток Підприємства розраховується відповідно до українського податкового законодавства й визначається на основі оподатковуваного прибутку і валових витрат, відображених у податковій декларації .Відстрочений податок на прибуток нараховується за методом балансових зобов’язань за усіма тимчасовими різницями на звітну дату між балансовою вартістю активів та зобов’язань для цілей фінансового обліку і вартістю, що враховується у податковому обліку.Відстрочені податкові зобов’язання визнаються за всіма оподатковуваними тимчасовими різницями, окрім випадків, коли:
-відстрочене податкове зобов’язання виникає в результаті первісного визнання гудвілу або активу чи зобов’язання в господарській операції, що не є об’єднанням бізнесу, і яке на момент здійснення операції не впливає ані на бухгалтерський прибуток, ані на оподатковуваний прибуток чи збиток; і
-відносно оподатковуваних тимчасових різниць, пов’язаних з інвестиціями в дочірні та асоційовані компанії, а також із часткою участі у спільній діяльності, якщо материнська компанія може контролювати розподіл у часі зменшення тимчасової різниці, або існує значна вірогідність того, що тимчасова різниця не буде зменшена в досяжному майбутньому.
Відстрочені податкові активи визнаються за всіма неоподатковуваними тимчасовими різницями і перенесенням на наступні періоди невикористаних податкового кредиту і податкових збитків, якщо існує вірогідність отримання оподатковуваного прибутку, відносно якого можна застосувати неоподатковувану тимчасову різницю, а також використовувати невикористані податковий кредит і податкові збитки, перенесені на наступні періоди, окрім випадків, коли:
-відстрочений податковий актив, що стосується неоподатковуваних тимчасових різниць, виникає в результаті первісного визнання активу або зобов’язання в господарській операції, що не є об’єднанням бізнесу, та який на момент здійснення операції не впливає ані на бухгалтерський прибуток, ані на оподатковуваний прибуток чи збиток; і
-відносно оподатковуваних тимчасових різниць, пов’язаних з інвестиціями в дочірні і асоційовані компанії, а також із часткою участі у спільній діяльності, відстрочені податкові активи визнаються, тільки якщо існує вірогідність сторнування тимчасових різниць в осяжному майбутньому і буде отриманий оподатковуваний прибуток, відносно якого можна застосувати тимчасову різницю.
Балансова вартість відстрочених податкових активів переглядається на кожну звітну дату й зменшується, якщо більше не існує вірогідності отримання достатнього оподатковуваного прибутку, який дозволив би реалізувати частину або всю суму такого відстроченого податкового активу. Невизнані раніше відстрочені податкові активи переоцінюються на кожну звітну дату й визнаються тоді, коли виникає вірогідність отримання в майбутньому оподатковуваного прибутку, що дає можливість реалізувати відстрочений податковий актив.
Відстрочені податкові активи і зобов’язання визначаються за ставками податку, застосування яких очікується при реалізації активу або погашенні зобов’язання, на основі податкових ставок і положень податкового законодавства, що діють, або оголошених (і практично прийнятих) на звітну дату.
Відстрочений податок на прибуток, що стосується статей, які визнаються безпосередньо у складі капіталу, визнається у складі капіталу, а не у складі прибутків або збитків.
Відстрочені податкові активи і відстрочені податкові зобов’язання підлягають взаємозаліку за наявності повного юридичного права зарахувати поточні податкові активи в рахунок поточних податкових зобов’язань, якщо вони відносяться до податків на прибуток, нарахованих тим самим податковим органом на той самий суб’єкт господарювання.Доходи, витрати та активи визнаються за вирахуванням суми податку на додану вартість (ПДВ), крім таких випадків:
-ПДВ, що виникає при придбанні активів чи послуг, не відшкодовується податковим органом; в такому разі ПДВ визнається як частина витрат на придбання активу або частина витратної статті, залежно від обставин;
-дебіторська і кредиторська заборгованість відображається з урахуванням суми ПДВ.
Чиста сума податку на додану вартість, що відшкодовується податковим органом або сплачується йому, включається до дебіторської або кредиторської заборгованості, відображеної в попередньому звіті про фінансовий стан.

Базовий розмір прибутку на одну акцію розрахований шляхом ділення чистого прибутку за період, який підлягає розподілу між власниками звичайних акцій (прибуток за період мінус дивіденди, виплачені на привілейовані акції), на середньозважену кількість звичайних акцій, які перебували в обігу. Кількість зазначених акцій у 2012 році складала 4239774 штук.
За всі попередні звітні періоди, включаючи рік, що закінчився 31 грудня 2011 р., Товариство складала свою фінансову звітність відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку України (НП(С)БО). Дана фінансова звітність за рік, що закінчився 31 грудня 2012 р., була вперше підготовлена відповідно до МСФЗ. Відповідно, як це і зазначено в обліковій політиці, Товариство підготувало фінансову звітність, відповідно вимогам МСФЗ, які застосовні до звітних періодів, що починаються з 1 січня 2012 р. або пізніше. При першому застосуванні МСФЗ, у Товариства не було необхідності в застосуванні винятків з вимог стандартів, які передбачені МСФЗ 1 «Перше застосування Міжнародних стандартів фінансової звітності». Звірка капіталу Товариства станом на 31 грудня 2011 р. та 1 січня 2012 р. При підготовці даної фінансової звітності вступний баланс був підготовлений станом на 1січня 2012 р. - дату переходу Товариства на МСФЗ. Дана Примітка пояснює основні коригування, проведені Товариством при перерахунку балансу, складеного згідно МСФЗ станом на 1 січня 2012 року, і раніше опублікованої фінансової звітності за рік, що закінчився 31 грудня 2011 р., яка була складена відповідно до (П(С)БО).
Розкриття інформації про дії, які відбулися протягом звітного року та можуть вплинути на фінансово-господарський стан емітента та призвести до значної зміни вартості його цінних паперів, визначених частиною першою статті 41 Закону України „Про цінні папери та фондовий ринок „.
ПАТ «Ера» повідомило , що на протязі 2012 року дій, які можуть вплинути на фінансово - господарський стан емітента та призвести до значної зміни вартості його цінних паперів
не відбувалося.
Основні відомості про емітента:
Повне найменування Публічне акціонерне товариство «Ера»
Код за Єдиним державним реєстром підприємств та організації України.
02132496
Місцезнаходження
м.Запоріжжя, вул.Зейська,5
Дата державної реєстрації 08.08.1994р.
Основні відомості про фізичних осіб – суб’єктів підприємницької
діяльності – аудитора:
Прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи
Фізична особа - підприємець Горбунова Тетяна Олегівна
Номер і дата видачі Свідоцтво про внесення до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів, які одноособово надають аудиторські послуги, виданого Аудиторською палатою України;
№ 4248 від 29.01.2009р, яке чинне до 29.01. 2014р.
Місце проживання фізичної особи
69063 м. Запоріжжя, вул.Тургенєва,27-4
Телефон (факс) фізичної особи.
061-701-30-17
Основні відомості про здійснення договору на проведення аудиту
Дата і номер договору на проведення аудиту
20.03.2013р. № 14\13
Дата початку проведення аудиту
Дата закінчення проведення аудиту
20.03.2013р.
26.04.2013р.
Аудитор Т.О. Горбунова
Сертифікат аудитора серія А
№ 002735, наданий рішенням АПУ
№ 82 від 02.11.1995 р., яке чинне до 02.11.2014р.
Дата надання аудиторського висновку (звіту) - 26 квітня 2013р.
м. Запоріжжя
Адреса аудитора - 69063, м.Запоріжжя, вул. Тургенєва, б. 27, кв. 4
Інформація про основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформацію про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його положення на ринку; інформацію про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання В сучасних умовах господарювання та кон'юнктурi ринку, обумовлених значним зростанням цiн на енергоносiї, сировину та матерiали за значно нижчими цiнами та значного зниження купiвельної спроможностi населення, пiдприємство знизило об'єми збуту. Тому виникла необхiднiсть здачi вiльних площ в оренду. Перспективність виробництва окремих товарів, робіт, послуг: на сьогоднішній день існують всі можливості для розвитку виробництва окремих товарів та послуг. Залежності від сезонних змін підприємство не має. Основні ринки збуту: ринком збуту виготовленої продукції є м. Запоріжжя, Запорізька область.
Основні клієнти: пiдприємства Запорiзької областi та населення регiону. Основні ризики діяльності емітента: втрата платоспроможностi замовникiв. Заходи щодо зменшення ризиків та захисту своєї діяльності: постійне удосконалення виробництва, покращення якості продукції; повсякденна праця професійного колективу. Заходи розширення виробництва та ринків збуту: модернізація основних засобів та виробничого процесу; постійний пошук нових клієнтів; здійснення переговорів. Канали збуту та методи продажу: Ринком збуту є м. Запоріжжя. Товариство працює безпосередньо з замовниками. У зв'язку зі скрутним фінансовим становищем Товариство не займається виробничою діяльністю, тому джерела сировини, доступність сировини, постачальники за основними видами сировини та матеріалів відсутні. Стан розвитку галузi виробництва, в якiй здiйснює дiяльнiсть емiтент оцiнюється як задовiльний та стабiльний. Рівень впровадження нових технологій, нових товарів: Нові товари та технології майже не впроваджуються в зв'язку із спадом в економіці. Становище емітента на ринку: підприємство давно працює, є достатньо відомим, становище емітента на ринку стабільне. Інформація про конкуренцію в галузі: Рівень конкуренції в галузі середній.
Особливості продукції(послуг) емітента: здача виробничих приміщень в оренду. Перспективні плани розвитку емітента: Збільшення об’єму продажу та освоєння нових ринків збуту.
Інформація про основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з її господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування За останні 5 років придбань, продажу, ліквідації основних активів не було. Планів щодо інвестицій або придбань, пов’язаних з господарською діяльністю, Товариство не має.
Інформація про основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Крім того, необхідно описати екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства, інформацію щодо планів капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, в тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення Підприємство використовує тільки власні основні засоби. Товариство не надає в оренду основні засоби. Протягом звітного періоду значних правочинів щодо об'єктів оренди не було. Виробничі потужності (обладнання, устаткування) є власністю Товариства, використовуються за призначенням, утримуються за власний рахунок. Виробничі потужності складають 3438,8 кв.м. Ступінь використання активів 98%. Спосіб утримання активів: утримання активiв відбувається за рахунок власних коштів Товариства.
Основні засоби знаходяться за місцезнаходженням Товариства:69008, м.Запорiжжя, вул. Зейська, буд.5. Екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства
Планів капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, Товариство немає.

Інформація щодо проблем, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень Інформація щодо проблем, які впливають на діяльність емітента: - нестабiльнiсть економiчної ситуацiї; - несподiванiсть та нестабiльнiсть у сферi податкової полiтики, збiльшення ставок оподаткування; - криза платiжної дисциплiни споживачiв товариства; - iнфляцiйнi процеси.
Ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень: високий.
Інформація про факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства У 2012 році фактів виплати штрафних санкцій (штраф, неустойка, пеня) або компенсацій за порушення чинного законодавства не було.
Опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента Товариство знаходиться на самофiнансуваннi. Достатність робочого капіталу для поточних потреб: робочого капіталу не завжди достатньо для поточних потреб. Можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента: фахiвцi Товариства не проводили у звiтному роцi оцiнки шляхiв покращення лiквiдностi.
Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та про очікувані прибутки від виконання цих договорів На кінець звітного періоду Товариство не має укладених, але ще не виконаних договорів.
Стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому) Стратегія подальшої діяльності щонайменше на рік не передбачає розширення виробництва або реконструкції. Для поліпшення фінансового стану планується здійснити заходи по розширенню ринків збуту. Істотні факти, які можуть вплинуть на діяльність емітента в майбутньому, - необгрунтовані зміни в економіці країни, в податковому законодавстві тощо.
Опис політики емітента щодо досліджень та розробок, вказати суму витрат на дослідження та розробку за звітний рік Дослідження та розробки Товариством у звітному періоді не здійснювалися, в майбутньому не плануються. Витрат на дослідження та розробки не було.
Інформація щодо судових справ, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства або його посадові особи (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається В звiтному перiодi відсутні судовi справи, стороною в яких виступали емітент, його дочірні підприємства або його посадові особи.
Інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі, за наявності, інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі Інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, відсутня. Наведена в звіті інформація є достатньою для оцінки фінансового стану та результатів діяльності емітента. Аналітична довідка щодо інформації про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки фахівцями емітента не складалася.